Home » Local » Din data de 12 martie 2021 au intrat în vigoare noile cuantumuri ale ajutorului de deces

Din data de 12 martie 2021 au intrat în vigoare noile cuantumuri ale ajutorului de deces

În acest an, conform prevederilor art. 16 din Legea nr. 16/2021, cuantumul ajutorului de deces prevăzut de Legea nr. 263/2010 este următorul: în cazul decesului asiguratului sau pensionarului:  5.380 lei; în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului: 2.690 lei.

Loredana Enache, purtător de cuvânt al Casei Județene de Pensii Vaslui, a precizat că noile cuantumuri ale ajutorului de deces de 5.380 lei, respectiv de 2.690 lei, se aplicǎ începând cu data de 12 martie anul curent, data intrării în vigoare a Legii nr. 16/2021.

„Pentru perioada 1 ianuarie – 11martie 2021 se vor avea în vedere cuantumurile ajutorului de deces, aprobate prin Legea nr. 6/2020, respectiv: în cazul decesului asiguratului sau pensionarului:  5.429 lei; în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului: 2.715lei”, a precizat Loredana Enache.

Ajutorul se acordă în cazul decesului pensionarului sau al unui membru de familie al acestuia, pe baza următoarelor documente: cerere pentru acordarea ajutorului de deces; certificat de deces (original și copie); act de identitate al solicitantului (original și copie); acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original și copie); dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (factura fiscală), inclusiv cu declarație pe propria răspundere a solicitantului ajutorului de deces; act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt și data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original); adeverință care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani urma o formă de învățământ organizată potrivit legii (original).

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: