Home » Agricultura » Fermierii vasluieni au la dispoziție două luni pentru a se înregistra în agricultura ecologică

Fermierii vasluieni au la dispoziție două luni pentru a se înregistra în agricultura ecologică

Fermierii vasluieni se pot înregistra în agricultura ecologică la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Vaslui până în data de 17 mai 2021 (inclusiv). Prin excepție de la prevederile legale, își pot înregistra activitatea până la data de 15 noiembrie a fiecărui an, operatorii care se înregistrează pentru prima dată în sistem și nu solicită sprijin financiar acordat prin Măsura 11 – agricultură ecologică.

„Operatorii care desfășoară activități în domeniile: procesare, comerț pe piața internă și/sau comerț intracomunitar, import, export, floră spontană și acvacultură își pot înregistra activitatea până la data de 15 noiembrie”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

Fermierii care practică agricultura ecologică vor beneficia de un sprijin total de 550 de milioane de euro în perioada 2021-2027, prin Planul Național Strategic. Practic, sumele pe care România le va primi prin noua Politică Agricolă Comună, pentru eco-scheme, vor fi direcționate, într-un procent considerabil, către agricultura ecologică.

În etapa de producție la fermă în domeniul agriculturii ecologice, se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri și derivatele acestora), a fertilizanților și pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor și regulatorilor de creștere, hormonilor, antibioticelor. În etapa de procesare a alimentelor, se restricționează folosirea aditivilor, a substanțelor complementare și a substanțelor chimice de sinteză folosite la prepararea alimentelor ecologice.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*