Home » Local » Județul Vaslui are 1.578 de beneficiari de alocaţii europene

Județul Vaslui are 1.578 de beneficiari de alocaţii europene

La nivelul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui sunt înregistrați în total un număr de 1.578 beneficiari de alocaţii de stat comunitare. Este vorba despre 1.318 de dosare de stabilire a dreptului la alocaţia de stat pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene (UE), precum și un număr de 260 de cazuri de stabilire a alocaţiei de stat pe teritoriul României, pentru copii, cetăţeni români, născuţi în state membre ale UE.

Printre țările care achită cele mai multe alocații europene familiilor din județul Vaslui se numără Germania, Austria, Italia și Spania. În toate aceste state europene, alocația care se acordă copiilor are o valoare între 180 și 200 de euro/lună. Potrivit legislației europene, pentru fiecare an de plată se solicită date despre beneficiarul prestației sociale din țara de origine.

„O familie poate primi alocație în România, când un părinte muncește în țară, iar al doilea părinte care lucrează afară primește la rândul lui alocație din statul respectiv. Din cuantumul alocației primite în euro, care de regulă este mai mare, se scade alocația primită de la statul român. Atunci când ambii părinți lucrează în străintate, alocația din țara de origine este sistată și rămâne în vigoare doar prestația socială din locul de rezidență”, a spus Sorin Prepeliță, directorul AJPIS Vaslui.

Alocația este sistată și în situația în care un părinte rămâne în țară dar nu lucrează, prestația fiind plătită doar părintelui care este angajat legal în unul din statele europene.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: