Home » Administratie » Bârladul în vremea cutremurelor!

Bârladul în vremea cutremurelor!

Specialiștii Muzeului ”Vasile Pârvan” vor susține o conferință online pe tema seismelor și a urmărilor acestora asupra comunității locale.

Muzeul ”Vasile Pârvan” din Bârlad vine cu o nouă și inedită acțiune dedicată publicului larg: cutremurele de pământ din zona municipiului Bârlad. Este o temă pe cât de generoasă, pe atât de sensibilă, căci specialiștii muzeului bârlădean și-au propus ca prin această activitate să realizeze o radiografie a implicațiilor pe care mișcările telurice le au asupra orașului, dar și a gradului de pregătire al autorităților locale de a interveni în eventualitatea unui asemenea scenariu. Evenimentul va putea fi urmărit online, pe 28 martie, de la ora 11,pe pagina de Facebook a muzeului, pe site-ul instituției, dar și în cadrul unei transmisiuni live prin platforma Zoom a Primăriei Bârlad.

”Pământul este o planetă vie în continuă mișcare și transformare, așa cum precizau și vechii filosofi eleni prin conceptul ”Panta rhe”i (totul curge)- Heraclit din Efes. În prezent, se pot observa efectele încălzirii globale ale Terrei prin hazardele naturale  care se produc în regiuni ale globului terestru, unde cu câteva decenii în urmă nu erau semnalate secete prelungite în zone de deal și câmpie, uragane devastatoare, căderi de zăpădă și gheață în regiuni tropicale sau deșertice, furtuni de nisip, care ajung din Africa până în Europa, tornade, care nu erau cunoscute în țara noastră, ploi torențiale produse pe areale geografice de mică întindere dar cu un aport de ape pluviale foarte mare cu efect de inundații instantanee, alunecări de teren și, evident, cutremure de pământ cu frecvență mare și intensități scăzută, dar, sporadic și de intensitate mare. Toate aceste modificări ale mediului natural, la care se adaugă și pandemia COVID -19, trebuie să ne preocupe în mod constant, pentru a reduce cât mai mult pagubele materiale și pierderile de vieți omenești în urma manifestării acestor hazarduri naturale. Din acest motiv, conferința, concepută a fi transmisă prin mediul online, își propune să reitereze populației din municipiul nostru, și nu numai, câteva aspecte privind ultimul mare cutremur produs la 4 martie 1977, efectele sale asupra clădirilor din orașul nostru și mai ales măsurile care trebuie luate în cazul unor cataclisme de amploare. De asemenea, organizatorul și colaboratorii conferinței doresc să vă informeze cu privire la gradul de pregătire și dotările disponibile deținute de instituțiile publice cu abilități de intervenție în cazul producerii unui curemur de pământ în zona Vrancei, cu eventuale efecte directe asupra orașului Bârlad”, a declarat muzeograf dr. Laurențiu Ursachi, inițiatorul acestui eveniment.

Alături de el, au mai contribuit cu material bogat ilustrat și informații dr. Adrian Andrei de la Asociaţia „Deinoterra” Bârlad, șef lucrări dr. Bogdan Gabriel Rățoi de la Universitatea. „Al. I. Cuza” Iași, primarul Bârladului Dumitru Boroș, Adrian Trandafir, șeful SVSU (Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență) din cadrul Primăriei Bârlad și Laurențiu Juverdeanu, inspector protecție civilă în cadrul SVSU Bârlad.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: