Home » Administratie » Municipiul Vaslui are un buget record în 2021. Proiectele europene aduc bani grei la visteria locală

Municipiul Vaslui are un buget record în 2021. Proiectele europene aduc bani grei la visteria locală

de Dănuț CIOBANU 

Bugetul local al municipiului Vaslui va avea în anul 2021 venituri care se ridică la suma de 260 milioane de lei. Practic, în acest an, bugetul este mai mare cu un procent de circa 30% față de anul trecut. În prezent, bugetul este în dezbatere publică și sunt centralizate propunerile venite de la cetățeni, pentru a fi înglobate în buget. Municipalitatea preconizează că în data de 15 aprilie 2021 bugetul va fi dezbătut și votat de către Consiliul Local Vaslui. 

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a precizat că în bugetul pe anul 2021 este prins cel mai mare volum de investiții din ultimii ani, iar execuția bugetului va fi destul de dificilă.

„Faptul că avem sume mari pentru capitolul investiții nu este înntâmplător, ci  este un lucru firesc. Se concretizează sumele din fondurile europene, în acest buget fiind incluse cele 11 proiecte, care sunt în diferite stadii de realizare. Pregătirea obiectivelor a început din anul 2019, iar în acest an aceste investiții se implementează. Este vorba despre proiectele privind construcția unui depou, gradinița, casele sociale de la Rediu, Parcul Copou, planificarea strategică, digitalizarea etc”, a precizat Vasile Pavăl.

La capitolul funcționare, municipalitatea va aloca și în acest an fonduri pentru funcționarea instituțiilor publice, reparații infrastructură etc. În schimb, pe secțiunea de dezvoltare, bugetul local este mai mare cu 80% față de anul 2020, banii provenind din investițiile pe fonduri nerambursabile europene.

Un al capitol important pentru buget este cel al taxelor și impozitelor locale, care se cifrează la suma de 34 milioane de lei. Anul trecut, în ciuda perioadei dificile provocată de pandemia de coronavirus, colectările la bugetul local din taxe și impozite locale a fost de 92%.

„Este un procent extraordinar de mare. Oamenii au înțeles că trebuie plătite obligațiile financiare. Au fost date facilități, au fost supendate executările silite etc. Noi am avut o politică moderată în ceea ce privește cuantumul impozitelor și taxelor locale. S-a văzut că banii au fost investiți în obiective locale, iar Primăria a fost prezentă mereu în mijlocul comunității. Sunt convins că suntem printre primii în țară cu plata acestor obligații”, a mai spus Pavăl.

Alte venituri la bugetul local mai provin din sumele defalcate din TVA și impozitul pe venit de la bugetul consolidat al statului, costul per elev și sumele alocate de Consiliul Județean Vaslui pentru echilibrarea bugetelor.

About Razvan Calin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*