Home » Administratie » Bani puțini, drumuri proaste. Fiecarea UAT din județ primește 10 mii de lei pentru întreținerea drumurilor
SAMSUNG CAMERA PICTURES

Bani puțini, drumuri proaste. Fiecarea UAT din județ primește 10 mii de lei pentru întreținerea drumurilor

Pentru anul 2021, Consiliul Județean Vaslui a decis ca TVA pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale să fie repartizată în mod egal tuturor UAT-urilor (câte 10 mii lei). Excepție face UAT județul Vaslui, căre va primi 10.279 mii lei, ținându-se cont de cei peste 900 km de drumuri județene care trebuie întreținuți, reparați și deszăpeziți.

Din nefericire, Vasluiul este unul din județele Moldovei care primește cele mai mici sume pentru reabilitarea infrastructurii rutiere. Pentru cheltuielile privind drumurile județene și comunale județul Vaslui primește de la bugetul național 15,8 milioane de lei.

În restul județelor sumele propuse a fi repartizate sunt următoarele: Bacău – 17.566 mii lei; Botoșani – 18.897 mii lei; Iași – 18.687 mii lei; Neamț – 14.186 mii lei; Suceava – 22.041 mii lei.

În luna decembrie 2020, Ministerul Dezvoltării a virat județului Vaslui suma de 12,69 milioane de lei, în vederea decontării facturilor pentru 27 obiective de investiții realizate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Au fost achitate facturi pentru lucrări executate la modernizări de drumuri comunale și județene, alimentări cu apă, construire grădinițe, școli și poduri. Cea mai importantă sumă achitată a fost alocată pentru reabilitarea și modernizarea drumului județean DJ241 C, limită județ Bacău-Doagele-Dragomirești (DN 2F), unde Ministerul Dezvoltării a virat peste 2,4 milioane lei. Ministerul Dezvoltării

Chiar dacă are un număr mare de drumuri în modernizare prin PNDL, fonduri locale sau proiecte europene, infrastructura rutieră este extrem de proastă. Situația drumurilor județene este următoarea: 345,9 kilometri cu beton asfaltic, 20,4 kilometri cu beton de ciment, 109,7 kilometri cu îmbrăcăminte asfaltică ușoară, 342 kilometri de drumuri pietruite și 121,9 kilometri de drumuri județene din pământ.

(Dănuț CIOBANU)

About Razvan Calin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*