Home » Local » Vitezomanii și șoferii imprudenți bântuie pe șoselele din județul Vaslui!

Vitezomanii și șoferii imprudenți bântuie pe șoselele din județul Vaslui!

O acțiune a polițiștilor rutieri vasluieni s-a soldat, printre altele, cu nu mai puțin de 36 de permise auto suspendate. 

Vreme de patru zile, polițiștii rutieri din județul Vaslui (Serviciul Rutier Vaslui și Biroul Rutier Vaslui) au derulat o acțiune al cărei principal scop a fost creșterea siguranței traficului rutier și prevenirea producerii de accidente rutiere. În această acțiune, derulată în perioada 25 – 28 martie, au fost angrenați peste 30 de polițiști. Oamenii legii au reușit să verifice peste 400 vehicule, iar peste 460 de persoane au fost legitimate. În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 288 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 105.800 lei. Bilanțul acțiunii a mai cuprins nu mai puțin de 36 de permise de conducere reținute și nouă certificate de înmatriculare retrase.

”Cauzele care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost următoarele: depășirea limitei legale de viteză cu peste 50km/h (24),  depășirea neregulamentară (8), conducerea sub influența alcoolului (2), neacordarea de prioritate pentru pietoni (1) și nerespectarea culorii roșii a semaforului electric (1). Cele nouă certificate de înmatriculare au fost retrase din următoarele motive : conducerea unui autovehicul care are montate anvelope uzate peste limita legală (2), constatarea unor defecțiuni tehnice (2), valabilitatea expirată a inspecției tehnice periodice (2), lipsă asigurare R.C.A (1), accesorii și modificări neomologate (1) și netranscrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului (1). Cu ocazia derulării acțiunii, s-a constatat și săvârșirea a șase infracțiuni la regimul rutier, respectiv ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”(4) și ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” (2)”, a declarat Bogdan Gheorghiță, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui.

Pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum.

”Rulați cu o viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule. Purtați centura de siguranță! Utilizați sistemele de retenție omologate pentru ocupanții din autovehicule! Nu utilizați telefonul mobil sau alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timp ce conduceți autovehicule pe drumul public. Nu bruscați comenzile autoturismului și efectuați fiecare manevră doar după o temeinică asigurare. Acordați prioritate de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate. Nu îngreunați traficul și nu obstrucționați vizibilitatea prin opriri sau staționări neregulamentare!Nu consumați alcool sau substanțe interzise! Acestea vă vor scădea capacitatea de reacţie, concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor”, a mai spus purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Totodată, polițiștii au recomandări și pentru pietoni, pe care îi sfătuiesc să își ia toate măsurile de precauţie, pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi și să fie întodeauna responsabili atunci când traversează strada. La rândul lor, bicicliștii sunt sfătuiți de polițiști să se asigure temeinic înainte de efectuarea vreunei manevre, să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar pe timp de noapte (sau când vizibilitatea este redusă) să aibă bicicleta echipată corespunzător.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: