Home » Administratie » Primăria Bârlad coace o ”revoluție” în arhitectura urbană!

Primăria Bârlad coace o ”revoluție” în arhitectura urbană!

Tinerii care vor primi loturi de teren pentru a-și construi case, vor trebui să respecte câteva criterii legate de arhitectura viitoarelor immobile.

Edilii bârlădeni pregătesc o mică revoluție în materie de ”politică” urbanistică: toți cei care vor primi în mod gratuit terenuri pentru a-și construi case vor fi obligați să respecte câteva reguli în ceea ce privește arhitectura și dimensiunile viitoarelor imobile. Toate acestea fac obiectul unui proiect de hotărâre pe care primarul Dumitru Boroș l-a inițiat și urmează să îl supună spre aprobare Consiliului Local (CL).

Într-o conferință de presă susținută online pe 20 aprilie, primarul Bârladului a anunțat că în scurt timp se va putea trece la atribuirea a 200 de loturi de casă pentru tineri. Lista cu viitorii beneficiari a fost aprobată încă din 2019, însă toată operațiunea a fost sistată după ce mass-media locală a dezvăluit că printre aceștia s-ar afla și copii ai unor politicieni. Instituția Prefectului Vaslui a atacat imediat în instanță respectiva hotărâre, chiar dacă, între timp, persoanele vizate s-au retras de pe listă. Procesul a fost finalizat de curând, Tribunalul Vaslui dând câștig de cauză municipalității bârlădene.

Așa se face că, în momentul de față, Primăria Bârlad poate declanșa acțiunea, însă nu înainte de a clarifica câteva aspecte, considerate esențiale de primarul Dumitru Boroș : ”Vorbim, în principal, despre regulamentul de acordare a acestor loturi de teren, care va cuprinde și câteva criterii legate de arhitectura caselor ce urmează a fi construite, începând de la model, suprafață și până la forma și culoarea acoperișului. Pentru a simplifica toate acestea, ne-am gândit să venim în întâmpinarea tinerilor și să le oferim trei modele de casă. Proiectele pentru fiecare din cele trei modele le vom oferi tinerilor pentru a-i scuti de alergătura de la un proiectant la altul și, bineînțeles, nu vor mai pierde și bani”.

Din cele 200 de loturi de teren, 164 sunt situate în cel mai nou cartier al Bârladului – cartierul Alexandru cel Bun – situat pe dealul de deasupra Cimitirului ”Eternitatea”, iar restul de 36 de loturi sunt situate pe strada Alexandru Vlahuță.

Primarul Dumitru Boroș a ținut să mai sublinieze un aspect legat de acest subiect: ”Proiectul în discuție nu este unul neapărat sau strict social. Vrem să venim în întâmpinarea tinerilor care au o sursă de venit, dar nu își permit să cumpere un teren și să își și construiască o casă. Am avut cazuri în care am oferit astfel de terenuri unor tineri, fără nici o posibilitate materială materială și financiară, dar care nici după 20 de ani nu au construit nimic. Atunci nu este mai bine să le oferim celor au ceva venituri și își pot construi un cămin!? Noi le oferim gratuit terenul, iar ei trebuie doar să-și ridice casa. Respectând, bineînțeles, toate acele criterii ce sunt prevăzute în regulament și care fac obiectul proiectului de hotărâre care sperăm să primească avizul favorabil al consilierilor municipali”.

Proiectul de hotărâre este inclus pe ordinea de zi a ședinței CL Bârlad ce urmează a se desfășura vineri, 23 aprilie, de la ora 13, în sistem video-conferință. În atașament, pot fi vizionate detaliile tehnice ale celor trei proiecte de casă propuse de edilii bârlădeni.

1.1planșe

About Razvan Calin