Home » Local » Regulament nou pentru plata taxei de salubritate de către agenții economici

Regulament nou pentru plata taxei de salubritate de către agenții economici

Sistemul integrat de management al deșeurilor solide din județul Vaslui intră într-o nouă fază. În prezent, se lucrează la introducerea unui regulament pentru persoanele juridice, pentru a plăti și ele taxa de salubritate. În acest fel, se scot din ecuație contractele bilaterale dintre firmele de colectare și persoanele juridice.

„Se va introduce acest regulament pentru a nu mai avea animozități, atunci când se intră la colectare. Dorim să avea o bază financiară corectă în funcție de generare, pentru a ne putea plăti prestațiile făcute de colectori, respectiv de depozitar”, a precizat Ciprian Trifan, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui.

La această dată, proiectul „Sistem integrat de management al deșeurilor solide în județul Vaslui” este realizat în proporție de 100%, însă finalizarea acestuia este programată pentru data de 31 decembrie 2021, când se va face plata finală a contractelor de servicii proiectare, dirigenție de șantier și audit, la 12 luni de la recepția finală.

În data de 5 februarie 2021, Agenția pentru Protecția Mediului a eliberat avizul de mediu pentru UAT – Județul Vaslui, moment care marchează finalizarea implementării programului european de management al deșeurilor. Este vorba despre un proiect care impune o gestionare a deșeurilor în sens modern și rațional, cu protejarea naturii și a locuitorilor județului.

Investiția fanion a proiectului european este depozitul ecologic de la Roșiești, care se întinde pe o suprafață de 20 de hectare și a fost pus în funcțiune în anul 2018. Depozitul este programat a fi realizat în etape, sub formă de 2 celule separate, între 2012–2025 și 2026–2037, însă numai prima celulă a fost parte din proiectul privind implementarea SMID. Capacitatea totală a depozitului este de 3.760.000 metri cubi, din care 1.380.000 metri cubi sunt alocați primei celule (suficient pentru perioada 2012–2025).

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: