Home » Agricultura » Subvenții pentru susținerea sectorului apicol. Cererile se depun până la 31 iulie 2021

Subvenții pentru susținerea sectorului apicol. Cererile se depun până la 31 iulie 2021

Apicultorii vasluieni pot depune cereri de plată pentru accesarea Programului Naţional Apicol, până la data de 31 iulie 2021. Valoarea sprijinului financiar alocat în anul 2021 pentru Programul Național Apicol este de 51.128 mii lei. Plata ajutorului financiar se va efectua de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Scopul programului este de îmbunătățire a producției și comercializării produselor apicole prin acordarea de sprijin financiar apicultorilor pentru decontarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii.

De asemenea, se alocă fonduri pentru achiziționarea de medicamente pentru tratarea varoozei și nosemozei, cutii noi în vederea reformării cutiilor uzate în urma deplasării acestora în pastoral, colectoare de polen, colectoare de propolis, uscător de polen, încălzitor miere, topitor de ceară, echipament de protecție apicol, afumător, daltă apicolă, furculiță pentru descăpăcit etc.

Din nefericire, anul 2020 a reprezentat o perioadă nefastă pentru apicultorii din județul Vaslui. După ce culesul la rapiță și salcâm a fost compormis din cauza condițiilor meteo nefavorabile, nici culesul la tei nu a adus o producție mai mare apicultorilor.

”Am discutat cu silvicultori din județ și mi-au spus că la tei sunt florile rare din cauza secetei. Măcar să obținem miere ca să asigure întreținerea famililor de albine. Oricum, apicultorii au intervenit cu siropuri pentru ca albinele să aibă cu ce se hrăni. La rapiță ar fi trebuit să obținem 10 kilograme de miere/familia de albine și nu am realizat nimic. La fel a fost și la salcâm, unde trebuia să avem o producție de 25 kilograme/familia de albine. Pentru apicultori, 2020 este un an foarte prost”, spunea Sorin Braniște, apicultor vasluian.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut