Home » Administratie » Al doilea drum strategic, pregătit pentru finanțare. Dumitru Buzatu se laudă cu cele două mari investiții

Al doilea drum strategic, pregătit pentru finanțare. Dumitru Buzatu se laudă cu cele două mari investiții

de Dănuț CIOBANU 

Consiliul Județean Vaslui a aprobat un act adițional la acordul de parteneriat cu ADR Nord Est. Acordul privește pregătirea de proiecte finanțate de UE în perioada de programare 2021-2027. Proiectul pregătit pentru obținerea finanțării este al doilea drum strategic, care are o lungime de 74,360 kilometri. Dumitru Buzatu, președintele CJ-ului, a spus că nu este ușor ca în două mandate să implementezi două proiecte de anvergură, cum sunt cele două drumuri strategice.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a aprobat în unanimitate, într-o ședință etraordinară care a avut loc ieri, încheierea unui act adițional la acordul de parteneriat dintre Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est și județul Vaslui. Acordul vizează realizarea proiectului „Sprijin la nivelul Regiunii Nord-Est pentru pregătirea de proiecte finanțate din perioada de programare 2021-2027”.

În luna septembrie 2020, județul Vaslui a depus la ADR Nord-Est fișa de proiect cu titlul ,,Axa rutieră strategică Sud-Vest a județului Vaslui”, în vederea obținerii finanțării pentru elaborarea documentației tehnico-economice prin Programul Operațional Asistenta Tehnica (POAT) 2014-2020.

„Nu este simplu ca în două mandate să facem două drumuri strategice. Prin acest proiect vom rezolva niște probleme la infrastructura județeană. Acest drum strategic are un parcurs de drum pietruit și asfalt. Proiectul va deschide un orizont nou pentru UAT-urile care se situează de-a lungul drumului strategic”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

În acest sens, CJ Vaslui a aprobat participarea județului Vaslui în calitate de partener la proiectul „Sprijin la nivelul Regiunii Nord-Est pentru pregătirea de proiecte finanțate din perioada de programare 2021-2027” și încheierea acordului de parteneriat cu ADR Nord-Est, lider de parteneriat.

În urma procesului de evaluare și a solicitărilor de clarificări formulate de Autoritatea de Management pentru POAT, ADR Nord-Est a solicitat în calitatea de lider de parteneriat, încheierea actului adițional nr.1 la Acordul de parteneriat, în sensul înscrierii valorii totale eligibile a proiectului, respectiv suma de 49.756.074,03 lei în loc de 48.830.825,56 lei, cât a fost prevăzut inițial și actualizarea procentelor privind valoarea totală eligibilă alocată fiecărui partener, prin raportarea la valoarea totală eligibilă a proiectului și nu la valoarea cheltuielilor totale nerambursabile.

Lungimea totală a tronsoanelor de drum modernizat în cadrul proiectului celui de al doilea drum strategic este de 74,360 kilometri din care: tronson 1 (DJ 243A) – 31,993 kilometri; tronson 2 (DJ 243) – 42,367 kilometri. Investiția facilitează tranzitul populației din 9 UAT-uri din județul Vaslui, pe ruta Galați-Bacău, cu ocolirea municipiului Bârlad. La aceasta se adaugă și populația județelor învecinate care accesează drumul.

Grupul țintă al proiectului este format din 26.971 locuitori ai celor 9 comune traversate de traseul drumului strategic propus, din care: Pogana – 2.992 persoane, Ciocani – 1.638 persoane, Ivești – 2.409 persoane, Pogonești – 1.561 persoane, Tutova – 3.311 persoane, Pochidia – 1.629 persoane, Iana – 3.870 persoane, Puiești – 4.661 persoane, Dragomirești – 4.900 persoane.

 

About Ciobanu Danut