Home » Local » Parteneriat transfrontalier între ISU Vaslui și pompierii din Republica Moldova!

Parteneriat transfrontalier între ISU Vaslui și pompierii din Republica Moldova!

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Podul Înalt” al Județului Vaslui este partener într-un proiect transfrontalier al cărui obiectiv este asigurarea siguranței și securității cetățenilor din județul Vaslui și Republica Moldova, în fața dezastrelor naturale. Proiectul a demarat în cursul anului trecut și urmează a fi finalizat la finele lui 2021.

„Îmbunătățirea timpului de reacție pentru prevenirea și eliminarea inundațiilor din zona transfrontalieră”, proiectul este finanțat de Uniunea Europeană (UE) și se adresează comunităților din județul Vaslui și raioanele Hâncești, Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi și Streșeni din Republica Moldova. Principalul obiectiv este cel de a creea oportunitatea desfășurării în comun a unor acțiuni pe timpul situațiilor de urgență.
”Valoarea proiectului este de 330.000 euro, perioada de implementare finalizându-se în noiembrie 2021. Din această sumă trebuie să se achiziționeze tehnică de lucru necesară pe timpul situațiilor de urgenţă, și anume: 6 motopompe plutitoare, 6 motopompe pentru noroi, 4 motopompe de medie capacitate, 50 furtunuri pentru motopompe, două corturi gonflabile prevăzute cu aparate de aer condiționat, un generator electric, o remorcă transportoare, urmând a fi achiziționate o dronă de cercetare a zonelor inundate, precum si echipamentul IT necesar gestionării efectelor inundaţiilor. Dotările achiziționate prin intermediul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 -2020, sunt utile pe timpul inundațiilor care afectează în special, malul stâng al râului Prut. Inundațiile de pe râul Prut produc pagube drumurilor, podurilor, culturilor agricole și gospodăriilor aflate în zona de graniță”, a declarat Marius Stanciu, purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui.
Tehnica de intervenție și dotările ISU”Podul Înalt” al Județului Vaslui permit pompierilor militari să acționeze în situațiile de urgenţă generate de ploile abundente și inundații, așa cum a fost cazul și la evenimentele din anii 2011 și 2018.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: