Home » Administratie » Neculai Moraru, președintele ACOR Vaslui: „Premierul Florin Cîțu se comportă ca un vătaf”

Neculai Moraru, președintele ACOR Vaslui: „Premierul Florin Cîțu se comportă ca un vătaf”

de Dănuț CIOBANU 

Principala cauză pentru care unele UAT-uri nu au un grad bun de încasare a impozitelor locale este legislația proastă. Procedura de executare silită a debitorilor nu funcționează, în timp ce munca în folosul comunității este doar de fațadă. Mai mult, nici plata amenzilor înaintea taxelor locale nu a adus mai mulți bani la visteriile locale, deoarece contribuabilii nu mai vin deloc să achite obligațiile fiscale.

Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu și președintele Asociației Comunelor din România (ACOR) – Filiala Vaslui are o poziție tranșantă față de declarațiile premierului Florin Cîțu. Zilele trecute, Florin Cîțu a declarat pentru presa centrală că Guvernul ar putea să nu mai aloce fonduri pentru echilibrarea bugetelor UAT-urilor, care au un grad scăzut de încasare a impozitelor locale. Cîțu a precizat că există administraţii locale, în special cele cu primari social-democraţi, ale căror venituri proprii sunt mai mici decât cheltuielile pentru salarii.

„El (Florin Cîțu n.r.) e vătaf, se crede stăpânul inelelor. Nu poți să împarți comunele în cele conduse de PSD sau PNL, toate sunt UAT-uri în care locuiesc cetățeni. Principala cauză pentru care unele UAT-uri au un grad scăzut de colectare a taxelor și impozitelor locale este legislația. Noi la ACOR a solicitat să schimbe legea, pentru a avea un grad de colectare bun a obligațiilor fiscale”, a spus Neculai Moraru.

Pe lângă faptul că procedurile de  executare silită nu funcționează corect și, astfel, debitorii nu pot fi executați silit, nici munca în folosul comunității nu aduce mari beneficii la bugetul local. Chiar dacă se face un dosar și datornicul trebuie să presteze muncă în folosul comunității, dacă acesta nu vine la muncă autoritățile locale nu au nicio pârghie legală pentru a-l constrânge. Nici măsura cu achitarea amenzilor înaintea impozitelor locale nu este mai fericită. Multe persoane care au amendă nu mai vin deloc să achite nici amenda, dar nici impozitul local.

„Noi vedem că avem cel mai mic grad de colectare în unităţile administrate de PSD-işti. Asta e problema acestor oameni şi eu vă spun că mă gândesc foarte serios ca acele unităţi administrativ-teritoriale unde gradul de colectare este mic să nu mai dăm bani de la buget în reechilibrare, deci să dăm bani suplimentar să îşi acopere costuri de întreţinere şi aşa mai departe. Avem situaţii, iarăşi cu administraţii teritoriale ale PSD, unde veniturile sunt mai mici decât cheltuielile cu salariile. Nu voi mai da voie să existe aşa ceva. Le-am spus foarte clar. Nu poţi să ai cheltuielile cu salariile mai mari decât veniturile tale. Aşa ceva nu se poate”, a spus premierul Florin Cîţu  la Digi 24.

About Ciobanu Danut