Home » Local » Inflația ruinează viața bătrânilor! Pensonarii vasluieni se tem de boală, frig și foame

Inflația ruinează viața bătrânilor! Pensonarii vasluieni se tem de boală, frig și foame

de Dănuț CIOBANU 

Recalcularea pensiilor sau discuțiile privind creșterea vârstei de pensionare nu au nicio legătură cu viața tot mai grea a pensionarilor. Creșterile de prețuri la energia electrică, gaze naturale, alimente îi pune pe bâtrîni în imposibilitatea de a putea să își asigure traiul zilnic. Cu o putere de cumpărare prăbusită, cu pensiile înghețate și nenumărate boli, pe pensionari îi așteptă o viață tot mai grea în următoarele luni. 

Ioan Stamate, președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui, a participat la Predeal la ședința Consiliului Național al organizației, unde s-au discutat probleme legate de sistemul public de pensii. Concluzia cu care pensionarii au plecat de la această întîlnire nu este una încurajatoare pentru vârstnici. Cel puțin în acest an pensiile rămân înghețate, iar toate discuțiiile din spațiul public privind vârsta de pensionare și recalcularea nu au niciun efect asupra cuntumului pensiilor.

„Nu se modifică nimic la pensii. Nu se dă nimic. Se pare că și recalcularea s-a sistat pentru acest an, din cauză că nu au logistica necesară și nici oameni. Toate serviciile se scumpesc (gaze, curent electric, apă și gunoi) pensiile nu cresc și nu mai au oamenii putere de cumpărare. Viața va fi mult mai grea decât acum, iar pensionarii vor fi afectați direct. Nu am avut niciun invitat din guvern la aceste discuții. Am vorbit doar noi, liderii județeni ai persoanelor vârstnice, după perioada pandemiei de coronavirus când ședințele au fost interzise”, a spus Ioan Stamate.

În acest context, în comunitățile locale din județul Vaslui sunt la această dată foarte mulți bătrâni singuri din diferite motive. Unii nu au avut copii, alți aparținători sunt plecați în străinătate, iar alții copii sunt neglijenți și își abandonează părinții.

„Pe mulți copii nu îi interesează de vârstnici. Cei bătrâni se descurcă cu mâncare, pentru că nu sunt pretențioși. Problema este cu îngrijirea medicală. Pensionarii trebuie duși la o rază în oraș, la un medic specialist și cineva trebuie să vină cu ei. Ce face cel de la Fălciu, care are peste 100 de kilometri până la Vaslui?!”, a explicat Ioan Stamate.

Începând din data de 1 septembrie 2020, valoarea punctului de pensie este de 1.442 lei. Conform prevederilor art. 41 din OUG nr.135/2020, tot din data de 1 septembrie 2020, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari este de 800 lei. De asemenea, cuantumul indemnizaţiei de însoţitor reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie şi se stabileşte la 1.154 lei, începând cu 1 septembrie 2020.

În județul Vaslui sunt înregistrați în total 92.988 pensionari, care încasează o pensie medie de 1.068 de lei. Un număr de 81.709 pensionari sunt de stat și au o pensie medie de 1.138 lei. În schimb, cei 11.279 pensionari din agricultură beneficiază de o pensie medie de numai 558 lei.

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: