Home » Local » Greu cu plata ratelor bancare! Lunar, creditele restante în valută cresc cu 1,5 milioane de lei

Greu cu plata ratelor bancare! Lunar, creditele restante în valută cresc cu 1,5 milioane de lei

de Dănuț CIOBANU 

Avertismentele specialiștilor potrivit cărora băncile se vor confrunta în prima jumătate a acestui an cu o creștere a creditelor neperformante se adeveresc. Din nefericire, tot mai mulți clieți vasluieni ai instituțiilor financiare nu mai pot să își achite la timp ratele la creditele contractate, iar acest fenomen este vizibil la împrumuturile în valută. În primele patru luni ale acestui an, creditele restante în valută au crescut cu 6,3 milioane de lei.

Potrivit datelor Băncii Naționale a României, în luna ianuarie 2021, în județul Vaslui erau înregistrate 255,9 milioane de lei credite în valută curente și 3,4 milioane de lei credite restante.

Conform acelorași date statistice, în luna aprilie 2021, creditele curente în valută s-au diminuat la 237,8 milioane de lei, în timp ce creditele restante în valută au crescut la 9,7 milioane de lei.

La sfârșitul lunii aprilie 2021, firmele aveau credite în valută care totalizau suma de 37,1 milioane de lei, iar gospodăriile populației aveau contractate credite în valoare de 210,4 milioane de lei. Populația a investit din aceste împrumuturi suma de 112,5 milioane de lei pentru achiziționarea de locuințe, 97,8 milioane de lei pentru consum etc.

Pentru anul curent, specialiștii au anticipat o majorare a protofoliului de credite restante, care va avea loc în contextul în care impactul pandemiei de coronavirus asupra economiei va continua să fie semnificativ. De asemenea, în acest an se vor vedea efectele unor măsuri adoptate în anul anterior, cum ar fi amânarea plăților ratelor la credite.

Un credit devine neperformant în cazul în care există indicii cu privire la probabilitatea ca debitorul să nu ramburseze creditul sau dacă au trecut mai mult de 90 de zile fără ca debitorul să fi achitat ratele convenite. O persoană fizică nu își mai poate achita ratele la credit dacă își pierde locul de muncă, în timp ce o companie se confruntă cu probleme financiare.

Evoluția economiei locale proiectează județul Vaslui ca cel mai neperformant UAT de la nivelul României. Conform prognozelor oficiale, în anul 2021 PIB-ul pe locuitor din județul Vaslui va fi de 5.633 euro/locuitor, iar până în anul 2024 acesta va crește la 7.210 euro/locuitor. La nivel național, printre cele mai puternice județe se numără Cluj cu un PIB de 21.147 euro/locuitor și Timiș cu 17.226 euro/locuitor. Județele cu care Vasluiul concurează la cele mai sărace zone din țară vor avea în 2024 un PIB mai mare: Teleroman – 9.499 euro/locuitor și Buzău – 11.331 euro/locuitor.

 

 

About Ciobanu Danut