Home » Local » Județul Vaslui este lider național la rata șomajului. Locul secund este ocupat de Dolj

Județul Vaslui este lider național la rata șomajului. Locul secund este ocupat de Dolj

Numărul şomerilor din județul Vasluieste mai mare cu 8,6% faţă de luna martie 2020. În martie 2021, conform ANOFM, s-au înregistrat 10.431 şomeri din care 42,5% femei. Rata şomajului a fost de 7,8% în martie 2021, în creştere cu 8,3% faţă de martie 2020, iar în rândul femeilor şomajul este de 6,9% (6,0%  în martie 2020).

„În martie 2021, în topul şomajului se situează judeţele Vaslui și Dolj – primul cu 7,8%, al doilea cu 6,9%, în condiţiile în care, rata şomajului la nivel naţional este de 3,3%”, se arată în buletinul statistic publicat de Direcția Județeană de Statistică Vaslui.

Absolvenţii de liceu promoţia 2021 se pot prezenta pentru înregistrare ca persoană în căutarea unui loc de muncă ca etapă prealabilă şi obligatorie pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj în intervalul 5 iunie – 3 august 2021 (inclusiv) în zilele lucrătoare. Anul trecut, 337 de tineri absolvenți s-au înscris la Agențiea Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Vaslui pentru a primi șomaj.

Potrivit prevederilor legii, absolvenţii trebuie să se prezinte la agenţiile pentru ocupare în termen de 60 de zile de la absolvire. În situaţia în care unii tineri mai au corigente, şi nu au situaţia încheiată la toate materiile, aceştia se vor prezenta în interval de 60 de zile de la susţinerea şi promovarea examenului de corigenţă. În acest sens adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ va specifica data promovării examenului de corigenţă. În cazul adeverinţei trebuie să rezulte că data absolvirii anului terminal a fost 4 iunie 2021.

Dacă absolvenţii nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la absolvire (5 iunie – 3 august 2021), ei au dreptul să se prezinte în continuare să se înregistreze ca persoane în căutarea unui loc de muncă/șomeri neindemnizați, dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: