Home » Local » Zilierii au intrat în atenția Inspecției Muncii. Amenzi mari pentru munca la negru

Zilierii au intrat în atenția Inspecției Muncii. Amenzi mari pentru munca la negru

În luna mai 2021, inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui au continuat activitatea de control în teritoriu. În domeniul relațiilor de muncă au fost efectuate 84 de controale la 84 de angajatori. Dintre acestea, 80 de controale au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei.

În acest context în luna mai au fost identificați 2 angajatori care foloseau muncă nedeclarată fără încheierea unui contract individual de muncă. Au fost identificate 5 persoane care prestau muncă nedeclarată fără a avea încheiate contracte individuale de muncă. Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru munca nedeclarată în luna mai fiind de 100.000 lei.

În luna mai, în domeniul relațiilor de muncă în total au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, din care 8 de amenzi în valoare de 127.500 lei și 5 avertismente. Au fost trasate de către inspectorii de muncă 204 măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate.

„Având în vedere că în această perioadă se desfăşoară activităţi cu caracter ocazional, atragem atenţia tuturor beneficiarilor Legii 52/2011, cu privire la drepturile şi obligaţiile ce le revin conform dispoziţiilor legale: beneficiarul are obligaţia să înregistreze, în registrul de evidenţă a zilierilor, în ordine cronologică, toţi zilierii cu care exercită activităţi cu caracter ocazional; să instruiască lucrătorii şi să le acorde echipament de lucru şi protecţie şi să ia toate măsurile pentru evitarea aciidentelor de muncă”, a spus Gheorghe Chirvase, inspector Şef al ITM Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: