Home » Business » Patronii avertizează: Strategia de dărâmare a economiei amplifică criza forței de muncă!

Patronii avertizează: Strategia de dărâmare a economiei amplifică criza forței de muncă!

de Dănuț CIOBANU 

Lipsa unei strategii de dezvoltare economică și fiscalitatea excesivă pe forța de muncă lasă firmele fără personal. Oamenii pleacă în străinătate pentru că nu mai au încredere în plata salariului de la locul de muncă. Mulți dintre ei se instruiesc în anumite meserii, și imediat după ce își obțin certificatele de calificare migrează în țările europene. Cum singurul factor care iar putea ține pe loc este un salariu mai mare, este de așteptat ca penuria de muncitori să se agraveze de la un an la altul.

Criza acută a forței de muncă calificată de la nivel local și național are ca principală cauză lipsa unei strategii de dezvoltare a economiei. Fără un astfel de program economic pe termen mediu și lung, șansele de relansare a economiei sunt ca și inexistente. Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a spus că a ridicat la factorii de decizie problema strategii de dezvoltare de sute de ori, fără a avea un rezultat concret.

„Nu am văzut o astfel de inițiativă de a creiona o strategie de dezvoltare, de dărâmare da! Forța de muncă calificată a dispărut tocmai din lipsa acestei strategii de dezvoltare. Oamenii nu mai au încredere să rămână în țară, nu mai au încredere în plata de la locul lor de muncă. Astfel, milioane de români sunt în străinătate și aduc plus valoare țărilor respective”, a precizat Ovidiu Copacinschi.

Din nefericire, stabilizarea forței de muncă la nivel local este extrem de greu de operat, în condițiile în care legislația nu încurajează forța de muncă.

„România are cele mai mari taxe și impozite pe forța de muncă din Uniunea Europeană. Cum stimulăm noi forța de muncă să rămână aici?! Cum o stimulăm să își aducă aportul calificat la dezvoltarea economiei noastre?!”, a întrebat Copacinschi.

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că instituția pe care o conduce pregătește câte 1.000 de cursanți la doi ani, iar majoritate după ce își iau certificatele de calificare pleacă în străinătate.

”Aceste persoane nu se mai duc la întreprinderile la care munceau. E jalnic! Așteptările salariaților sunt foarte mari, alții au lucrat afară și știu cât se câștigă acolo. Dar costurile sunt mai reduse în țară și ești alături de familie. Dacă ar avea salariul 500 de euro net, altfel ar sta lucrurile”, a precizat Constantin.

Din nefericire, majoritatea tinerilor preferă să meargă la facultate și refuză să urmeze școlile profesionale. Din această cauză la noi în țară este o mare criză de tehnicieni, care în țările europene sunt foarte apreciați.

„Nu se mai duce nimeni la școlile profesionale. Nu mai există interes pentru profesională. Noi pregătim oamenii în 2-3 meserii, dar trebuie ca muncitorul să știe bine o meserie”, a mai spus Constantin.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: