Home » Local » Turismul local, ruinat de COVID-19. Doar 18,5% din locurile de cazare sunt utilizate

Turismul local, ruinat de COVID-19. Doar 18,5% din locurile de cazare sunt utilizate

Primul trimestru din acest an confirmă faptul că pandemia de coronavirus a lovit sever turismul de la nivel local. Practic, față de perioada neagră pentru turism din anul trecut, datele statistice nu sunt cu nimic mai îmbucurătoare. Sosirile și înnoptările în județul Vaslui sunt foarte puține, lucru care se reflectă negativ în indicele de utilizare a locurilor de cazare. Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică (DJS) Vaslui, numărul turiştilor cazaţi, (sosirile) în luna martie 2021, a fost de 2.842, înregistrându-se 3.987 de înnoptări. Spre comparație, în luna martie 2020 se înregistrau următoarele valori: 1.032 sosiri şi un număr de 1.467 de înnoptări.

„Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 18.5% în martie 2021 şi 14,4% în martie 2020”, se arată în buletinul statistic publicat de DJS Vaslui.

La nivelul local, a fost parafat un protocol de colaborare dintre județul Vaslui și ”Asociația Călător prin România”. Potrivit  documentului, părțile își exprimă acordul privind cooperarea în vederea elaborării și aplicării politicilor de promovare a punctelor turistice din județul Vaslui. Obiectul protocolului îl reprezintă colaborarea interinstituțională în vederea: realizării și montării plăcuțelor turistice digitale care conțin cod Q.R., care vor fi amplasate pe obiectivele turistice și monumentele de patrimoniu din județul Vaslui (costul de realizare și montare a acestora revine promotorului); completării cu informații din județul Vaslui și utilizării cu titlu gratuit a platformei digitale realizate prin grija promotorului (https://travellerinromania.com/), unde turiștii pot intra în contact cu istoria și legendele obiectivelor turistice, pot cunoaște portul popular și gastronomia tradițională din județ etc.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: