Home » Business » Neobosiți. Oamenii de afaceri militează pentru o nouă autostradă: Iași-Vaslui-București

Neobosiți. Oamenii de afaceri militează pentru o nouă autostradă: Iași-Vaslui-București

Cum șansele construcției autostrăzii Târgu Mureș – Iași sunt destul de mici, oamenii de afaceri din județul Vaslui s-au decis să promveze un alt proiect de infrastructură. Este vorba despre construcția unei autostrăzi pe direcția Iași-Vaslui-Bârlad-Tișița-Focșani-București. Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Valui, a spus că a ridicat de mai multe ori  problema construcției cât mai rapide a acestei autostrăzi.

„În plan local și central am ridicat de nenumărate ori această problemă a autostrăzii Iași-București. Voi ridica în continuare această problemă, până voi obosi definitiv. La fel am procedat și cu DN 24, până când s-a reabilitat. În orice întâlnire intram, se știa că voi pomeni de acest proiect care, în sfârșit, s-a făcut”, a spus Ovidiu Copacinschi.

Cât privește autostrada Târgu Mureș-Iași, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui a fost unul din promotorii implementării proiectului. Pentru Regiunea Moldovei, construcția autostrăzii este esențială pentru asigurarea dezvoltării economice. În prezent, agenții economici care exportă  marfă în țările Uniunii Europene fac între 10 și 12 ore până la granița de vest a României. Dacă am avea această autostradă, marfa din Moldova ar ajunge în Ungaria în maxim patru ore și, astfel, s-ar reduce mult costurile de transport.

În cursul lunii mai 2018, Guvernul a anunțat că va adopta un pachet de investiții strategice realizate prin parteneriat public-privat, urmând să fie realizate, în acest fel, trei autostrăzi printre care și autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț – Iași –Ungheni.

Camera Deputaților a adoptat în data de 7 noiembrie 2018, proiectul de lege privind aprobarea realizării autostrăzii Iași-Târgu Mureș – intitulată Autostrada Unirii.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

About Ciobanu Danut