Home » Agricultura » Ajutor financiar de 2.000 euro pentru cultivatorii de ardei, castraveți, tomate și vinete

Ajutor financiar de 2.000 euro pentru cultivatorii de ardei, castraveți, tomate și vinete

Legumicultorii au la îndemână un alt instrument financiar cu care să își susțină activitatea. Este vorba despre subvenția Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) de 2.000 de euro pentru legumele cultivate în spații protejate. Fermierii vor putea depune cererile și actele pentru obținerea ajutorului financiar după data de 15 iulie 2021. Pe lista culturilor pentru care se acordă acest ajutor au rămas: ardei gras și/sau ardei lung, castraveți, tomate și vinete.

Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis/cultură/1000 mp/beneficiar este de 2.000 euro și se acordă în lei, la cursul de schimb de 4,8725 lei, stabilit de către Banca Centrală  Europeană la data de 30 septembrie 2020, pentru schema de ajutor de minimis.

La începutul acestui an, conducerea Ministerului Agriculturii a anunțat că Programul „Tomata” nu va mai continua. Pentru anul trecut, legumicultorii vasluieni înscriși în programul ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate” și-au primit banii pentru roșiile comercializate. Până la termenul final stabilit în program, din cei 94 de legumicultori locali care s-au înregistrat pentru ajutorul de minimis, 91 au depus la Direcția pentru Agricultură a Județului Vaslui documentele justificative privind comercializarea tomatelor. Sumele achitate pentru cei 91 de producători agricoli au fost de 981.394 lei.

Programul a fost destinat producătorilor agricoli care desfășoară activităţi în domeniul producţiei primare de produse agricole, respectiv pentru susţinerea produsului tomate în spaţii protejate. Valoarea sprijinului financiar acordat prin acest ajutor de minimis a fost de maximum 14.248,8 lei/beneficiar/an și a reprezentat contravaloarea în lei a maximum 3.000 euro/beneficiar/an.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: