Home » Business » Sectorul construcțiilor se reface greu, după șocul pandemiei de coronavirus

Sectorul construcțiilor se reface greu, după șocul pandemiei de coronavirus

Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Vaslui, autorizaţiile de construire pentru clădiri rezidenţiale au fost în număr de 42 în luna martie 2021, arătând o creștere (cu 44,8%) faţă de luna martie 2020 (29 autorizaţii).

De asemenea, indicatorul locuinţe terminate a înregistrat o creștere cu 31,5% pe total (171 în trimestrul IV 2020 faţă de 130 în trimestrul IV 2019). Pe medii, situaţia se prezintă astfel: 103 locuinţe în trimestrul IV 2020, în urban şi 58 în perioada similară din anul 2019, respectiv 68 locuinţe în trimestrul IV 2020, în rural şi 72 de locuinţe în perioada similară din anul 2019.

La nivelul autorităților locale, unul din motoarele investițiilor este Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2. Spre exemplu, în comuna Ivănești sunt active nu mai puțin de 9 proiecte prin PNDL 2. Vasile Novac, primarul comunei Ivănești, a precizat că obiectivele sunt realizate de constructori serioși, iar ritmul de realizare a lucrărilor este la capacitate maximă.

„Am început prin PNDL reabilitare a patru poduri, valoarea investiției fiind de 3,6 milioane de lei. De asemenea, Școala de la Ursoaia este realizată într-un procent de 90% și avem speranța că, în toamnă, elevii să poată ajunge într-o locație nouă”, a spus Vasile Novac.

În luna decembrie 2020, Ministerul Dezvoltării a virat județului Vaslui suma de 12,69 milioane de lei, în vederea decontării facturilor pentru 27 obiective de investiții realizate prin PNDL. Au fost achitate facturi pentru lucrări executate la modernizări de drumuri comunale și județene, alimentări cu apă, construire grădinițe, școli și poduri. Cea mai importantă sumă achitată a fost alocată pentru reabilitarea și modernizarea drumului județean DJ241 C, limită județ Bacău-Doagele-Dragomirești (DN 2F), unde Ministerul Dezvoltării a virat peste 2,4 milioane lei.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: