Home » Local » CJP Vaslui a evaluat 4.000 de dosare de pensii. Funcționarii lucrează după orele de program sau sâmbăta

CJP Vaslui a evaluat 4.000 de dosare de pensii. Funcționarii lucrează după orele de program sau sâmbăta

de Dănuț CIOBANU 

Casa de Pensii Vaslui a evaluat aproape 4.000 de dosare de pensii, dintr-un total de circa 90.000 de dosare. Operațiunea vizează introducerea într-o aplicație electronică unică a tuturor datelor din sistem. Ulterior, se va trece la acțiunea de recalculare a pensiilor. Problema este că la volumul imens de muncă, personalul CJP Vaslui este subdimensionat. Funcționarii lucrează peste program sau sâmbăta pentru a evalua dosarele de pensii.

Casa Județeană de Pensii (CJP) Vaslui a demarat în forță campania de evaluare a dosarelor de pensie. Evaluarea constă în introducerea datelor din dosarele de pensie într-o aplicație electronică unică, care va cuprinde toate datele stocate în sistem. Sunt introduse în sistem și situațiile unor persoane care au documente referitoare la unele sporuri, dar care nu au fost valorificate. Se preconizează că evaluarea tuturor dosarelor va fi realizat într-un an și jumătate.

Ulterior, în baza noii legi a pensiilor se va putea trece la operațiunea de recalculare. Practic, în acest moment se va pune problema creșterii cuantumului  pensiilor, însă evaluarea dosarelor va permite ca între pensionari să nu mai fie diferențe mari în ceea ce privește valoarea pensiilor încasate.

Într-o primă fază, CJP Vaslui va evalua circa 12.000 de dosare, din care 3.965 de dosare au fost introduse în sistem. În total, CJP Vaslui va evalua aproximativ 90.000 de dosare. Pentru desfășurarea activității în bune condiții, în sala de ședințe a instituției a fost amenajat un birou care a fost dotat cu mobilier și calculatoare pentru realizarea acestei operațiuni. Pentru urgentarea operațiunii de evaluare, se așteaptă emiterea unor acte normative de către Guvernul României, în vederea încadrării de personal pentru a realiza această acțiune.

„Facem evaluarea cu personalul propriu, care este subdimensionat. Pe lângă fișa postului, salariații fac și această activitate după orele de program sau sâmbăta. Depunem toate eforturile pentru a fi printre județele fruntașe din țară. Am amenajat sala de ședință cu mobilier, calculatoare și așteptăm să primim personal suplimentar. Pentru moment stăm foarte bine la evaluarea dosarelor, suntem în avans”, a spus Isabel Bogdan, directorul CJP Vaslui.

Începând din data de 1 septembrie 2020, valoarea punctului de pensie este de 1.442 lei. Conform prevederilor art. 41 din OUG nr.135/2020, tot din data de 1 septembrie 2020, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari este de 800 lei. De asemenea, cuantumul indemnizaţiei de însoţitor reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie şi se stabileşte la 1.154 lei, începând cu 1 septembrie 2020.

În județul Vaslui sunt înregistrați în total 92.988 pensionari, care încasează o pensie medie de 1.068 de lei. Un număr de 81.709 pensionari sunt de stat și au o pensie medie de 1.138 lei. În schimb, cei 11.279 pensionari din agricultură beneficiază de o pensie medie de numai 558 lei.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: