Home » Agricultura » Ploile torențiale nu au calamitat culturile agricole. Rezerva de apă din sol s-a refăcut în totalitate

Ploile torențiale nu au calamitat culturile agricole. Rezerva de apă din sol s-a refăcut în totalitate

Ploile torențiale din ultimele săptămâni nu au afectat culturile agricole din județul Vaslui. Cum la nivelul solului era înregistrat un deficit de apă, acum rezerva de apă s-a refăcut în totalitate. Problema este că, dacă pentru o perioadă mai lungă de timp nu va mai ploua, culturile vor avea de suferit deoarece nu există o rezervă de apă la o adâncime mare în sol.

„Vegetația este foarte bună la culturile de toamnă și primăvară. Culturile de primăvară sunt puțin întârziate, pentru că au fost semănate mai târziu din cauza temperaturilor scăzute care au fost în această primăvară. Însă, pe fondul încălzirii vremii și a existenței apei în sol, aceste culturi vor recupera din întârziere”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui.

În data de 21 octombrie 2020, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vaslui a autorizat la plată 1.651 de fermieri. Despăgubirile au fost acordate pentru culturile agricole afectate de seceta pedologică din toamna anului 2019. Suprafața totală autorizată la plată în județul Vaslui s-a ridicat la 57.363 hectare.

La nivel național au fost despăgubiți 34.647 de fermieri, iar suprafața despăgubită a fost de 1.168.000 de hectare (ha). Cuantumurile despăgubirilor au fost următoarele: grâu – 925 de lei/ha; secară – 925 de lei/ha; triticale – 805 lei; orz – 912 lei/ha; orzoaică – 951; ovăz – 772 lei/ha; rapiță – 1.002 lei/ha.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut