Home » Local » Decizie definitivă a instanței: Ziarul Vremea Nouă și trei ziariști, printre care și directorul publicației, Lucian Timofticiuc, vinovați de publicarea unor știri defăimătoare. Trebuie să plătească daune morale de 41.000 euro și să-și ceară scuze publice.

Decizie definitivă a instanței: Ziarul Vremea Nouă și trei ziariști, printre care și directorul publicației, Lucian Timofticiuc, vinovați de publicarea unor știri defăimătoare. Trebuie să plătească daune morale de 41.000 euro și să-și ceară scuze publice.

de Dănuț CIOBANU 

Ieri, în cadrul unei conferințe de presă susținute în Sala Mică a Centrului de Afaceri Vaslui, Lucian Timofticiuc și încă doi ziariști de la publicația Vremea Nouă au făcut un anunț public despre decizia definitivă a instanței dată în procesul în care Dan Dobrovolschi, Mihaela Nechita și Media Class SRL Bârlad i-au acuzat de publicarea unor știri defăimătoare. Judecătorii au stabilit vinovăția ziarului Vremea Nouă și a ziariștilor Lucian Timofticiuc, Flavius Gheorghieș și Cezara Mironică și i-au obligat la plata de daune morale, la înlăturarea efectelor negative ale acuzațiilor aduse la adresa reclamanților, prin scuze publice, precum și retractarea în mod oficial a declarațiilor defăimătoare făcute la adresa reclamanților.

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin decizia luată la data de 09 februarie 2021, comunicată părților la 21 mai 2021, au stabilit că rămâne definitivă hotărârea Curții de Apel Iași pronunțată la 10 februarie 2020.

Prin aceasta decizie, Curtea de Apel Iași a menținut hotărarea Tribunalului Vaslui nr. 1508/2018 din 19.12.2018 (cu diminuarea unor sume), prin care instanța a stabilit că ziarul Vremea Nouă a publicat articole defăimătoare la adresa reclamanților, în special în legătură cu situația de la Spitalul din Bârlad. In consecința, a fost obligată respectiva publicație ca, împreună cu Lucian Timofticiuc, Mironica Cezara-Liliana si Gheorghieș Flavius-Cezar, să achite daune morale de 41.000 de euro.

De asemenea, instanța a decis înlăturarea efectelor negative ale acuzațiilor aduse de ziarul Vremea Nouă la adresa reclamanților Dobrovolschi Dan, Nechita Mihaela și Media Class, precum și retragerea, de către respectivul ziar, a articolelor și comentariilor de pe paginile de Facebook sau de pe orice canale similare.

Judecătorii au mai stabilit: „Obligarea pârâților la încetarea săvârșirii faptelor prin care a fost adusă atingere onoarei și reputației reclamanților Dobrovolschi Dan, Nechita Mihaela  și Media Class și la interzicerea pârâților de a săvârși fapte de aceeași natură, în viitor”.

Ne convine sau nu, trebuie să ne supunem deciziei judecătorilor, însă nu putem să nu remarcăm cinismul acestei hotărâri care sună ca și cum am fi fost condamnați la moarte, fiindcă de acum înainte nu mai avem voie să scriem niciun articol despre cei trei reclamanți enumerați mai sus. Decizia este una injustă, fiindcă jurnaliștii noștri au relatat doar fapte și evenimente ca urmare a unor decizii luate de Curtea de Conturi, Primăria Bârlad și DSP Vaslui și nu au inventat aceste subiecte, dar o acceptăm. Credem că organele statului ar trebui să se aplece cu mai multă atenție la ce s-a întâmplat la spitalul bârlădean, decât să oblige niște jurnaliști să nu mai investigheze modul în care unii oameni de afaceri interacționează cu banii statului. Dar cum judecătorii spun că informațiile prezentate opiniei publice de ziarul nostru, deși sunt reale, au fost prezentate într-un stil pătimaș, iar unele afirmații personale făcute de jurnaliști au fost calomnioase, nu ne rămâne de făcut decât să ne adresăm Curții Constituționale și CEDO pentru încălcarea unui drept constituțional, și anume acela de a informa”, a spus Lucian Timofticiuc, directorul Vremea Nouă.

Acesta a mai precizat SC Vremea Nouă SRL și-a achitat daunele morale, atât lui Dan Dobrovolschi, cât și companiei Media Class.

Ce spune decizia Curții de Apel Iași

Decizia Curții de Apel Iași, comunicată prin Hotărârea Civilă nr. 78 din 19 februarie 2020, stabilește următoarele:

– Pârâta Vremea Nouă SRL este obligată să plătească 20.000 euro, cu titlu de daune morale, astfel: reclamantului Dobrovolschi Dan suma de 10.000 de euro; reclamantului Media Class SRL suma de 10.000 de euro;

– Pârâtul Timofticiuc Lucian este obligat să plătească 10.000 euro, cu titlu de daune morale, astfel: reclamantului Dobrovolschi Dan, suma de 5.000 de euro; reclamantului Media Class SRL, suma de 5.000 de euro;

– Pârâta Mironica Cezara Liliana este obligat să plătească 10.000 euro, cu titlu de daune morale, astfel: reclamantului Dobrovolschi Dan, suma de 5.000 de euro; reclamantului Media Class SRL, suma de 5.000 de euro;

– Pârâtul Ghiorghieș Flavius-Cezar este obligat să plătească 1.000 euro, cu titlu de daune morale, reclamantului Dobrovolschi Dan.

De asemenea, decizia Curții de Apel Iași menține alte dispoziții stabilite anterior de Tribunalul Vaslui – Secția Civilă, prin sentința civilă nr. 1508/2018 din 19.12.2018, astfel:

”- Obligă pârâții în măsura admiterii capătului de cerere privind plata de daune morale, la înlăturarea efectelor negative ale acuzațiilor aduse la adresa reclamanților, prin scuze public, retractarea în mod oficial a declarațiilor defăimătoare făcute la adresa reclamanților Dobrovolschi Dan, Nechita Mihaela și Media Class SRL și retragerea articolelor defăimătoare la adresa reclamanților generate de acestea din publicația Vremea Nouă, de pe paginile de Facebook sau de orice canale similare, precum și pe cheltuiala pârâților, din întreg mediu online a tuturor articolelor defăimătoare, a fotografiilor și a comentariilor generate de acestea, inclusiv prin solicitarea companiei Google să dispună deindexarea tuturor acestor materiale;

– Obligarea pârâților la publicarea, pe cheltuiala acestora, a hotărârii judecătorești pronunțate în prezenta cauză, în trei ziare de circulație locală și trei ziare de circulație națională, precum și pe prima pagina a publicației Vremea Nouă, aceasta din urmă timp de o lună;

– Obligarea pârâților la încetarea săvârșirii faptelor prin care a fost adusă atingere onoarei și reputației reclamanților Dobrovolschi Dan, Nechita Mihaela  și Media Class și la interzicerea pârâților de a săvârși fapte de aceeași natură, în viitor.”

În continuare, atașăm întreaga decizie definitivă a instanței, ce stabilește vinovăția publicației Vremea Nouă, a directorului acesteia, Lucian Timofticiuc, și a celor doi jurnaliști, Flavius-Cezar Gheorghieș și Cezara-Liliana Mironică.

COMUNICARE DOSAR 3243 89 2017 MEDIA05212021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut