Home » Culture » Biblioteca Județeană Vaslui a achiziționat în acest an 3.700 cărți

Biblioteca Județeană Vaslui a achiziționat în acest an 3.700 cărți

Biblioteca Județeană ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui continuă în forță achiziția de cărți. În prima jumătate  a acestui an, au fost achiziționate 3.700 documente, în valoare de 420 milioane de lei vechi. Gelu Bichineț, directorul Bibliotecii Județene Vaslui, a spus că de la o zi la alta sunt făcute cereri pentru noi titluri și instituția pe care o conduce caută să răspundă dorințelor utilizatorilor.

„Am analizat toate ofertele de la toate editurile și am făcut aceste achiziții. Producția editorială este foarte mare în România. Noi aici la bibliotecă facem o achiziție ritmică și diversficată, pentru a reuși să răspundem utilizatorilor noștri. Avem toate tematicile de activitate, inclusiv multimedia”, a spus Gelu Bichineț.

Din păcate, la bibliotecile din mediul rural achiziția de carte se face mult mai greu. Chiar dacă la începutul anului în bugetele locale sunt prevăzute sume pentru achiziția de carte, spre finalul exercițiului bugetar aceste fonduri sunt orientate către alte domenii. În multe situații, sunt fundații și asociații care vin în sprijinul bibliotecilor publice cu posibilități financiare scăzute pentru a avea cărți bune.

„În Huși, Bârlad, Negrești avem o achiziție de barte bună. Mai slab este achiziția în rural. Conform legislației în vigoare, UAT-urile trebuie să achiziționeze anual 50 de documente la mia de locuitori și nu se întâmplă din păcate acest lucru. În rural se merge la bibliotecă, sunt copii care merg în vacanță. Depinde mult și dacă bibliotecarul este activ, dacă își promovează fondul de carte etc.”, a mai spus Bichineț.

În prezent, fondul Bibliotecii Județene Vaslui se ridică la 400.000 cărți, anual fiind împrumtate publicului 119.000 unități de documente. Biblioteca are anual 7.000 utilizatori de carte și 25.000 de vizitatori.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut