Home » Local » Pensia de boală a devenit un lux. Vasluienii nu mai trec de Cabinetul de Expertiză Medicală

Pensia de boală a devenit un lux. Vasluienii nu mai trec de Cabinetul de Expertiză Medicală

de Dănuț CIOBANU 

La data de 1 iunie 2021, în județul Vaslui erau înregistrate 7.807 pensii de invaliditate, dintr-un total de 91.180 pensii de asigurări sociale. În ceea ce privește gradele de invaliditate, 3.973 de pensii sunt în gradul III, 3.059 în gradul II și 775 în gradul I. Spre comparație, la finalul anului trecut, în județul Vaslui erau înregistrate 8.665 pensii de invaliditate. Mai mult, în data de 31 decembrie 2017 erau înregistrați în județul Vaslui 9.764 pensionari de invaliditate.

Motivele care au condus la diminuarea constantă a beneficiarilor de pensii de invaliditate sunt multiple. În primul rând, o persoană bolnavă reușește foarte greu să se mai pensionaze, din cauza aplicării unor criterii medicale exigente în ceea ce privește stabilirea gradului de invaliditate. Pensionarea depinde de comisia de expertiză medicală care analizează diagnosticul unei persoane, gradul în care este afectată capacitate de muncă a solicitantului.

„Pentru a beneficia de pensie de invaliditate o persoană trebuie să se adreseze  medicului specialist pentru întocmirea documentației în vederea încadrării în grad de invaliditate. Cu această documentație se prezintă  la Cabinetul de Expertiză Medicală în vederea verificării condițiilor privind încadrarea în grad de invaliditate. Numai după emiterea unei decizii medicale de încadrare în gradul I, II sau III de invaliditate de către medicul expert, persoana va depune cererea de  înscrierea la pensie de invaliditate”, a spus Isabel Bogdan, directorul Casei Județene de Pensii Vaslui.

Pentru a fi expertizată în vederea încadrării în grad de invaliditate persoana interesată trebuie să se adreseze, mai întâi, medicului curant pentru eliberarea referatului medical şi apoi, cu acest referat şi cu o anchetă socială trebuie să se prezinte la cabinetul de expertiză medicală în vederea programării pentru expertizare.

Astfel, după înregistrarea cererii, medicul expert al asigurărilor sociale va stabili un termen pentru expertizarea medicală. La data programată persoana trebuie să fie prezentă la expertizarea medicală (cu excepția persoanelor netransportabile sau a anumitor situații excepționale) şi,  după examinare şi analizarea documentaţie medicale, medicul expert va completa raportul de expertiză medicală asupra capacităţii de muncă şi va emite decizia medicală asupra capacităţii de muncă.

Expertizarea medicală se poate face numai pe baza unor documente medicale recente și a unui referat medical întocmit de medicul curant (medic specialist sau medicul de familie care o are în evidență și îi eliberează prescripțiile medicale pentru tratamentele medicale pe care le urmează). Decizia medicală se emite în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii şi se comunică în termen de 5 zile de la emitere.

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: