Home » Administratie » Al doilea drum strategic, pregătit pentru proiectare. Investiția va fi realizată pe două loturi

Al doilea drum strategic, pregătit pentru proiectare. Investiția va fi realizată pe două loturi

de Dănuț CIOBANU 

CJ Vaslui va aproba nota conceptuală și tema de proiectare pentru proiectul„Axa rutieră strategică Sud-Vest a județului Vaslui”. Pentru pregătirea documentației tehnico-economice, CJ Vaslui va beneficia de 4,8 milioane de lei, în cadrul unui proiect în care ADR Nord Est este lider. Prin urmare, pentru a eficientiza realizarea investiției, serviciile de proiectare se vor realiza separat, pentru fiecare drum județean din cadrul axei rutiere strategice. Este vorba de Lotul 1 (DJ 243A) și Lotul 2 (DJ 243).

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a depus în luna septembrie 2020 fișa de proiect cu titlul ,,Axa rutieră strategică Sud-Vest a județului Vaslui”, în vederea obținerii finanțării pentru realizarea documentației tehnico-economice. Fișa a fost depusă în contextul lansării apelului destinat pregătirii de proiecte de infrastructura prin Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2014-2020.

La finalul anului trecut, Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est a informat CJ Vaslui că fișa de proiect a fost selectată pentru finanțare, iar proiectul va fi depus la Autoritatea de Management pentru POAT, în vederea obținerii finanțării.

CJ Vaslui a aprobat participarea în calitate de partener la proiectul „Sprijin la nivelul Regiunii Nord-Est pentru pregătirea de proiecte finanțate din perioada de programare 2021-2027 și încheierea acordului de parteneriat cu ADR Nord-Est, lider de parteneriat.

Acest proiect, în care sunt 11 parteneri, are ca lider de parteneriat ADR Nord-Est, iar valoarea totală a proiectului este de 49.756.074 lei. Din această sumă, județul Vaslui are alocați 4.864.818 lei, pentru realizarea documentațiilor tehnico-economice la investiția ,,Axa rutieră strategică Sud-Vest a județului Vaslui”.

În cadrul bugetului proiectului depus de UAT Județul Vaslui, pe lângă suma menționată, s-a mai prevăzut și suma de 451.617 lei pentru servicii de asistență tehnică din partea proiectantului în perioada de execuție a lucrărilor – cheltuială considerată neeligibilă în cadrul acestui apel, dar absolut obligatorie conform legislatiei în vigoare.

Astfel, din suma totală de 5.316.435 lei, pentru elaborarea documentației tehnico-economice și asistența tehnică din partea proiectantului la investiția ,,Axa rutieră strategică Sud-Vest a județului Vaslui” s-a alocat suma de 4.815.443,74 lei, iar diferența de 500.992 lei s-a repartizat pentru serviciile de verificare tehnică prin specialiști – verificatorii de proiecte, activitate ce va face obiectul unui contract de achiziție separat.

„Pentru a încuraja participarea unui număr cât mai mare de ofertanți la procedura de achiziție și pentru a eficientiza procesul de realizare al investiției, atât pentru etapa de proiectare, cât și pentru cea de execuție, se propune ca serviciile de proiectare/elaborare/reactualizare a documentațiilor tehnico – economice să se realizeze separat pentru fiecare drum județean din care este compus axa rutieră strategică, respectiv pe 2 loturi, după cum urmează: „Axa rutieră strategică Sud-Vest a județului Vaslui” – LOT 1 (DJ 243A) și „Axa rutieră strategică Sud-Vest a județului Vaslui” – LOT 2 (DJ 243)”, se arată în referatul de proiectul de hotărâre.

Lungimea totală a tronsoanelor de drum modernizat în cadrul proiectului celui de al doilea drum strategic este de 74,360 kilometri din care: tronson 1 (DJ 243A) – 31,993 kilometri; tronson 2 (DJ 243) – 42,367 kilometri. Investiția facilitează tranzitul populației din 9 UAT-uri din județul Vaslui, pe ruta Galați-Bacău, cu ocolirea municipiului Bârlad. La aceasta se adaugă și populația județelor învecinate care accesează drumul.

Grupul țintă al proiectului este format din 26.971 locuitori ai celor 9 comune traversate de traseul drumului strategic propus, din care: Pogana – 2.992 persoane, Ciocani – 1.638 persoane, Ivești – 2.409 persoane, Pogonești – 1.561 persoane, Tutova – 3.311 persoane, Pochidia – 1.629 persoane, Iana – 3.870 persoane, Puiești – 4.661 persoane, Dragomirești – 4.900 persoane.

 

About Ciobanu Danut