Home » Local » Observatorul Astronomic Bârlad organizează și anul acesta o tabără de astronomie la Motoșeni, județul Bacău!

Observatorul Astronomic Bârlad organizează și anul acesta o tabără de astronomie la Motoșeni, județul Bacău!

La fel ca în 2020, ediția din acest an (a VIII-a) a Taberei de Astronomie ”Să cunoaștem cerul!” va fi găzduită de comuna Motoșeni, din județul Bacău. Observatorul Astronomic şi Astroclubul „Perseus” din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad – organizatorii taberei – au anunțat că au încheiat și în acest an un parteneriat cu Primăria Comunei Motoșeni și Școala Gimnazială ”Gheorghe Nechita” din această localitate băcăuană.

”Tabăra de astronomie este destinată, în special, celor pasionaţi de astronomie şi membrilor Astroclubului „Perseus” Bârlad. La această activitate se pot alătura şi alţi astronomi amatori de la alte cluburi şi asociaţii astronomice din ţară. Toţi cei care doresc să participe în tabăra de astronomie trebuie să vină pregătiţi corespunzător acestui gen de  activitate: cort, izopren, haine  groase, apă  potabilă şi alimente neperisabile pentru cel puţin 2 zile. Ca şi ediţia de anul trecut, tabăra se va desfăşura în perioda de maximă activitate a cunoscutului curent de meteori Perseidele -„ploaia de stele căzătoare” -, maximul având loc în noaptea de 12 spre 13 august. Meteorii din curentul Perseidele vor fi observaţi în bune condiţii şi în celelalte nopţi, pe tot parcursul activităţii”, a declarat Ciprian Vîntdevară, șeful Serviciului Astronomie din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.

Publicul obişnuit poate participa împreună cu membrii clubului de astronomie la observaţii astronomice, iar accesul va fi liber. Persoanele interesate şi care dispun de mijloc de transport sunt invitate după ora 21.00, în perioada 10 – 15 august, să privească cerul prin instrumentele aflate în dotarea Observatorului Astronomic. Pe timpul zilei, între orele 11.00 – 13.00 se vor organiza şi observaţii solare cu telescopul refractor Lunt.

Accesul la locul de tabără se va face pe ruta Bârlad  Podu Turcului  Glăvăneşti  Răzeşu  Chicerea. Tabăra este amplasată la nord – vest de Satul Poiana, Comuna Motoşeni, Judeţul Bacău. În cazul în care condiţiile meteo nu vor fi favorabile, tabăra va fi amânată pentru perioada 3 – 9 septembrie 2021. De asemenea, organizatorii atrag atenția că, în contextul pandemiei de coronavirus, toţi participanţii trebuie să respecte măsurile de siguranţă sanitără impuse de autorităţi.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: