Home » Local » Pensionarii ar putea obține mai ușor acte doveditoare de la societățile de arhivare

Pensionarii ar putea obține mai ușor acte doveditoare de la societățile de arhivare

Violeta Alexandru, fostul ministrul al Muncii, a propus un proiect de lege în sprijinul tuturor pensionarilor care au nevoie de adeverinţe de la societăţile de arhivare/Arhivele Naţionale/câteva case de pensii care mai deţin documente de la întreprinderi desfiinţate. Prin această inițiativă legislativă, se dorește ajutorarea pensionarilor care au nevoie de adeverințe de la societățile de arhivare.

Pe lângă sprijinul oamenilor, prin acest proiect de act normativ se va respecta şi dreptul societăţilor care au preluat arhivele să îşi acopere costurile necesare.

Referindu-se la problema actelor doveditoare, Ioan Stamate, președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui, spunea că în unele cazuri nu se mai găsesc arhivele fostelor societăți și oamenii nu mai pot face rost de acte doveditoare.

O mare parte din arhivele fostelor unități economice din județ sunt preluate de firme specializate din București și Iași. În schimb, pensionarii vasluieni care au lucrat la fabrici din alte zone ale țării trebuie să meargă la sediile respectivelor unități pentru a solicita acte doveditoare.

„Sunt situații în care arhivele nu se mai găsesc, nu ai de unde scoate adeverințe. De aceea e bine ca fiecare salariat să se îngrijească să aibă trecut în cartea de muncă toate perioadele lucrate în acord, pentru a-i ajuta la calculul pensiei. Nici fostele fabrici nu au dat banii pentru contribuțiile sociale, iar pensiile vor fi mai mici. Omul nu-i vinovat, dar trebuie să se uite pe fluturaș să vadă că este trecut că a lucrat în acord, în anumite grupe de muncă”, a spus Ioan Stamate.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut