Home » Administratie » Amendamentele PNL și USR-PLUS, respinse în bloc. Majoritatea din CJ Vaslui a repartizat bani către 46 de UAT-uri

Amendamentele PNL și USR-PLUS, respinse în bloc. Majoritatea din CJ Vaslui a repartizat bani către 46 de UAT-uri

de Dănuț CIOBANU 

CJ Vaslui a repartizat ieri suma de peste 27 milioane de lei către 46 de UAT-uri. Banii au provenit din fondul pe care îl are la dispoziție CJ-ul din impozitul pe venit pe anul 2021. Consilierii liberali și de la USR-PULS au formulat mai multe amendamente, prin care solicitau bani pentru o serie de UAT-uri. Toate aceste amendamente au fost respinse, în schimb a fost aprobat amendamentul formulat de vicepreședintele CJ-ului, Ciprian Trifan, prin care alte 13 UAT-uri au primit fonduri.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a repartizat UAT-urilor fondul pe care îl are la dispoziție din impozitul pe venit pe anul 2021. CJ-ul are la dispoziție din impozitul pe venit suma de 27.134 mii lei. În prima jumătate a acestui an, a fost aprobată repartizarea sumei de 5.400 mii lei către un număr de 15 UAT-uri și, după această repartizare, în fond a mai rămas disponibilă suma de 21.734 mii lei.

Prin proiectul de hotărâre, s-a propus ca suma de 18.350 mii lei să fie repartizată către un număr de 33 de UAT-uri, în fondul aflat la dispoziția CJ Vaslui rămânând suma de 3.384 mii lei.

Consilierii PNL au propus șase amendamente și au solicitat repartizarea de sume și la alte comune.

„Toți primarii ne-au solicitat sprijinul, pentru ca alocarea de bani să fie justă. Am discutat și cu primari de la PNL și cu primari de la PSD”, a spus Gheorghe Viziteu, consilier PNL.

Și liberalul Liviu Iacob a precizat că acest proiect de hotărâre a fost amânat, deoarece lipseau niște primari care sunt abonați la fondurile publice.

„Lipseau doi primari de la Hoceni și Pădureni, care primesc sume de bani la fiecare alocare. Alături de comuna Ștefan cel Mare, acestea sunt favoritele dumneavoastră la încasat banul public. Ați amânat ședința pentru a premia primarii din aceste UAT-uri”, a spus Liviu Iacob președintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.

Liberalii au cerut sume de bani pentru Arsura, Grivița, Deleni, Oltenești, Crețești, Băcani, Codăești, Coestești și alte UAT-uri.

Și reprezentanții USR-PLUS au cerut fonduri pentru municipiul Bârlad și comunele Grivița și Banca.

Cu un amendament a venit și Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui, prin care a propus ca suma rămasă nerepartizată din fondul la dispoziție și o diminuare  de la muncipiul Huși să fie alocată pentru 13 comune: Dănești, Fruntișeni, Găgești, Poienești, Iana, Laza, Pușcași, Rebricea, Tutova, Viișoara, Vutcani etc.

După supunerea la vot a tuturor amendamentelor, cele ale liberalilor și de la USR-PLUS au fost respinse, iar amendamentul susținut de Ciprian Trifan a fost aprobat.

Proiectul de hotărâre a avut la bază adresele comunităților prin care solicită fonduri în vederea asigurării cheltuielilor de funcționare până la finele exercițiului bugetar, finalizării obiectivelor de investiții, dar și pentru cofinanțarea proiectelor de investiții pe care le au în derulare sau care au fost finalizate și trebuie recepționate pentru a nu fi în situația de a returna fondurile atrase din diverse surse de finanțare (PNDL, POR, POIM, AFIR).

Mai mult, unele UAT-uri se află în situația neplăcută de a fi executate silit pentru lucrări care le-au fost prestate și pe care nu le-au plătit deoarece sumele alocate anul acesta prin legea bugetului de stat au fost insuficiente, chiar și pentru achitarea salariilor și a cheltuielilor minime de funcționare.

About Ciobanu Danut