Home » Local » Bătrânii vasluieni se așteaptă la o iarnă de coșmar! Prețurile la mâncare și servicii au explodat

Bătrânii vasluieni se așteaptă la o iarnă de coșmar! Prețurile la mâncare și servicii au explodat

de Dănuț CIOBANU 

Scumpirile din ultima perioadă și apropierea anotimpului rece îi alarmează pe pensionarii vasluieni. Cu pensii foarte mici, mulți dintre bătrâni susțin că nu se pot descurca cu cheltuielile zilnice. Din păcate, majorările de pensii au fost înghețate, iar puterea de cumpărare a scăzut de la o lună la alta. „Vin timpuri foarte grele”, susțin reprezentanții persoanelor vârstnice din județul Vaslui.

Ioan Stamate, președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui, a spus că în perioada următoare pensionarii se vor descurca foarte greu.

„Am avut o ședință la Predeal, legat de indexarea pensiilor, de majorarea prețurilor și alte probleme. Pensiile au înghețat, toate majorările au înghețat până în 2024. Până atunci nu se dă nimic, pentru că atunci vin alegerile. Toate s-au scumpit, mâncarea și medicamentele. La aceaste două probleme adăugăm și venirea iernii, pentru că și gazul se scumpește. Va fi din ce în ce mai greu”, a spus Ioan Stamate.

Pentru a rezolva problemele cu care se confruntă, pensionarii au făcut numeroase intervenții la Guvernul României și la Președinție, în care au abordat problema majorării pensiilor și alte facilități specifice persoanelor în vârstă.

„Am semnat toți acest document, pentru că nu putem trăi așa. Acum este cald, mai găsește lumea zarzavat pe piață, dar vin timpuri foarte grele”, a mai spus Stamate.

În acest context, pensionarii din județul Vaslui sunt de părere că actualii guvernanți vor renunța la adoptarea unei noi legi a pensiei, dar și la recalcularea pensiilor. Aceștia susțin că cele două inițiative sunt acțiuni de imagine și nu au nimic în comun cu problemele cu care se confruntă pensionarii.

Începând din data de 1 septembrie 2020, valoarea punctului de pensie este de 1.442 lei. Conform prevederilor art. 41 din OUG nr.135/2020, tot din data de 1 septembrie 2020, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari este de 800 lei. De asemenea, cuantumul indemnizaţiei de însoţitor reprezintă 80% din valoarea unui punct de pensie şi se stabileşte la 1.154 lei, începând cu 1 septembrie 2020.

În județul Vaslui sunt înregistrați în total 92.988 pensionari, care încasează o pensie medie de 1.068 de lei. Un număr de 81.709 pensionari sunt de stat și au o pensie medie de 1.138 lei. În schimb, cei 11.279 pensionari din agricultură beneficiază de o pensie medie de numai 558 lei.

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: