Home » Agricultura » Fermierii vasluieni au dat lovitura în acest an la cultura de grâu

Fermierii vasluieni au dat lovitura în acest an la cultura de grâu

Producția medie la nivel național la grâu este de 5.346 kilograme/hectar. Producții peste media națională s-au obținut în județele Satu Mare, Timiș, Bihor, Arad, dar si în județele Olt, Caraș Severin, Ialomița. Brăila și Botoșani.

Producția totală de grâu recoltată este de 11,33 milioane de tone, fiind cea mai mare producție înregistrată de la data aderării României la Uniunea Europeană.

Ȋncepând cu data de 5 iulie 2021, la nivelul judeţului Vaslui a început acţiunea de recoltare a culturilor înfiinţate în toamna anului 2020. De asemenea, a demarat și recoltarea culturilor însămânţate în această primăvară, cu perioadă scurtă de vegetaţie.

Astfel, suprafaţa totală ocupată cu aceste culturi este de 94.545 hectare (ha) și are următoarea structură: grâu – 66.431 ha; rapiţă -14.092 ha; orz – 7.344 ha; orzoaicăde primăvară -2.474 ha; mazăre -1.660 ha; ovăz – 1.673 ha; triticale – 355 ha; orzoaică de toamnă – 357 ha; in pentru ulei-116 ha; muștar-43 ha.

Din suprafaţa totală ocupată la nivelul judeţului nostru, societăţile comerciale utilizează terenuri agricole în proporţie de 59%, exploataţiile simple – fără personalitate juridică 21%, producătorii agricoli individuali 16%, societăţile agricole 3% iar alţi deţinători 1%.

„Urmare a condiţiilor meteorologice favorabile din perioada de vegetaţie, producţiile obţinute la culturile de păioase și rapiţă sunt comparabile cu cele ale unui an agricol normal, din punct de vedere climatologic”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui.

Informaţiile privind suprafeţele recoltate și producţiile medii obţinute, comunicate de către fermierii locali, sunt centralizate și transmise de DAJ Vaslui de două ori pe săptămână la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: