Home » Business » CJ Vaslui a aprobat o strategie de dezvoltare. Patronatul local: Nu vedem o astfel de strategie!

CJ Vaslui a aprobat o strategie de dezvoltare. Patronatul local: Nu vedem o astfel de strategie!

de Dănuț CIOBANU 

Oamenii de afaceri din județul Vaslui solicită în continuare o strategie de dezvoltare. Până când un astfel de document nu va fi pus în practică, nu va exista dezvoltare, iar criza forței de muncă se va prelungi. Mediul economic susține câ fiecare UAT are nevoie de o strategie economică. CJ Vaslui a aprobat anul trecut o strategie de dezvoltare economică cu orizontul de timp 2021-2027, iar conducerea instituției susține că de la vorbe privind necesitatea unei strategii trebuie să se treacă la fapte. 

Patronatul local susține în continuare că atât la nivel național, cât și în plan local nu există o strategie de dezvoltare, care să contribuie la relansarea economiei afectată de pandemia de coronavirus. Cum economia trebuie să își revină pe multimple planuri, este nevoie de o strategie punctuală de dezvoltare.

„Trebuie să fie o strategie la nivel național și local. La nivel de județ, municipiu, oraș, comună trebuie să existe strategii de dezvoltare, care să fie armonizate pe verticală. Avem nevoie de un echilibru, de o gândire pozitivă, de o strategie de viitor pe toate planurile. La ora actuală nu vedem o astfel de strategie de dezvoltare, ca atare nu vedem o perspectivă de revenire, nu vedem o dezvoltare de viitor a țării, nu vedem o dezvoltare a zonei în care ne desfășurăm activitatea”, a spus Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui.

Referindu-se la cererile repetate ale mediului economic privind necesitatea unei strategii de dezvoltare, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a spus că dincolo de a discuta foarte mult despre strategia de dezvoltare, trebuie să mai și facem ceva.  Acesta a precizat că județul Vaslui a avut o strategie în baza căreia s-au accesat fonduri europene și pe Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est și pe programul operațional sectorial și pe alte programe care au fost gestionate fie la nivel regional, fie la nivel național.

„În momentul acesta, dacă cineva dorește ca să primească un sprijin din punctul de vedere al strategiei nu are decât să ceară, dacă cumva constată că lipsește ceva din această strategie care este adoptată, publicată și se află pe site-ul nostru. Dacă cineva dorește, are de aplicat undeva și nu găsește lucrul acesta în strategie nu are decât să ceară și noi imediat o revizuim. Suntem la dispoziția oricui. Ideea este de a depăși aceste discuții sterile care nu produc nimic și ne ocupă o mare parte din timp și de a face ceva, de a iniția, de a nu aștepta tot timpul să vină primăria, CJ-ul ori Guvernul. Guvernul trebuie să favorizeze activitățile, să ia măsuri permisive de dezvoltare a activității economice, dar nu trebuie să fie singurul investitor din țară asta. Dacă se dorește să se popularizeze mai mult această strategie primim orice sugestie și ne asumăm și cheltuielile aferente legate de aceasta”, a spus Dumitru Buzatu.

CJ Vaslui a finalizat proiectul ”Planificare strategică pentru dezvoltarea durabilă a județului Vaslui”. Proiectul a început în anul 2018 și s-a finalizat în cursul anului 2020, valoarea totală a finanțării prin POCA 2014-2020 fiind de 816.478 lei. În urma consultării și implicării factorilor locali interesați și a comunității, a fost elaborată strategia de dezvoltare durabilă pentru perioada 2021-2027.

În luna septembrie 2020, CJ Vaslui a aprobat strategia de dezvoltare economico-socială a județului Vaslui cu orizontul de timp 2021-2027.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: