Home » Local » Viață grea la țară! Locuitorii din satele vasluiene cară apă tot cu găleată și circulă pe jos

Viață grea la țară! Locuitorii din satele vasluiene cară apă tot cu găleată și circulă pe jos

Viața locuitorilor din satele județului Vaslui este departe de standardele din zonele urbane. Ioan Stamate, președintele Comitetului Județean pentru Persoanele Vârstnice Vaslui, a spus că merge des prin comunitățile din zona rurală, iar calitatea vieții oamenilor de la sate este foarte scăzută.

„Viața la țară este tot grea. Tot se cară apa cu gălețile. Chiar dacă se mai fac proiecte, aceste investiții se fac în centrele de comună. Dar în sate, în general, nu au condiții. Cară apa cu găleata, merg pe jos, condițiile sunt și mai proaste ca înainte”, a spus Ioan Stamate.

Marele proiect de apă și canal din județul Vaslui a ajuns în faza de revizuire, conform observațiilor formulate de JASPERS, organismul de consultanță acreditat de către Uniunea Europeană (UE). Aplicaţia de finanţare şi studiul de fezabilitate aferente proiectului din județul Vaslui au fost transmise în data de 21 noiembrie 2019 spre analiză şi verificare către Direcţia Generală Programe Europene Infrastructură Mare din cadrul Ministerului Fondurilor Europene.

Inițial, din proiect au făcut parte 52 de UAT-uri, dar după analizele făcute de specialiști au mai rămas eligibile la finanțarea europeană doar 47 de UAT-uri.

Potrivit condițiilor de participare la proiect, la rețelele de alimentare cu apă potabilă, o localitate trebuie să aibă minim 50 de persoane, iar pentru sistemul de canalizare, UAT-ul trebuie să dețină cel puțin 2.000 de locuitori. O investitie în alimentarea cu apă nu trebuie să fie mai mare de 1.000 de euro/locuitor, iar la canalizare alocația financiară nu trebuie să depășească 2.000 de euro/locuitor.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: