Home » Administratie » Liberalii i-au cerut lui Dumitru Buzatu să nu mai favorizeze comunele Ștefan cel Mare, Pădureni și Hoceni

Liberalii i-au cerut lui Dumitru Buzatu să nu mai favorizeze comunele Ștefan cel Mare, Pădureni și Hoceni

de Dănuț CIOBANU 

Opoziția din Consiliul Județean Vaslui nu a fost de acord cu repartiția sumelor pentru întreținerea drumurilor. Liberalii au cerut conducerii CJ-ului să renunțe la favorizarea celor trei comune, care nu lipsesc de la nicio distribuire de fonduri: Ștefan cel Mare, Pădureni și Hoceni. La finalul discuțiilor, au fost aprobate o serie de amendamente, prin care au primit bani și comunele Grivița, Oltenești și Bogdana.

Repartizarea către UAT-uri a unor sume defalcate din TVA, destinate finanțării cheltuielilor privind drumurile județene și comunule pe anul 2021, a provocat dezbateri aprinse în ședința ordinară a  Consiliului Județean (CJ) Vaslui. Cum era de așteptat, opoziția nu a fost de acord cu modul în care au fost distribuite sumele și a propus amendamente prin care alte UAT-uri să primească bani.

„Salutăm faptul că se dau bani la unele UAT-uri cu probleme, mai puțin la comuna Ștefan cel Mare care primește 600 mii lei. Această comuna stă mai bine decât altele, pentru că a mai primit bani. Noi propunem un amendament prin care suma de la Ștefan cel Mare să fie repartizată câte 200 mii lei la Bogdana, Crețești și Oltenești”, a spus Gheorghe Viziteu, consilier PNL.

Și Liviu Iacob, consilier PNL, s-a arătat revoltat de faptul că UAT – Ștefan cel Mare este din nou pe lista localităților care primesc bani.

„Să mai ajutăm și alte comune decât Ștefan cel Mare, Pădureni și Hoceni. Să dăm fonduri unor comune, care chiar au nevoie de bani”, a punctat Liviu Iacob.

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a răspuns că prin această repartizare nu s-a favorizat nicio comună, iar în cazul Ștefan cel Mare a fost o situație specială.

„Trebuie să închidă un proiect și autoritățile locale din Ștefan cel Mare nu au bani cu ce să cofinanțeze. Constructorul vrea toți banii. Lucrarea este făcută și se deteriorează. Nu e vorba despre un beneficiu subiectiv”, a explicat Dumitru Buzatu.

La finalul discuțiilor, cei doi vicepreședinți ai CJ-ului au propus două amendamente, prin care au cerut ca și comunele Bogdana, Oltenești și Grivița să primească câte 200 mii lei, din fondurile care erau repartizate CJ-ului. La votul final, amendamentul propus de liberali a căzut, iar cele două amendamente introduse de vicepreșeinții CJ Vaslui au fost aprobate.

În prima jumătate a acestui an, CJ-ul a repartizat în teritoriu suma de 810 mii lei (câte 10 mii lei pentru fiecare UAT). În urma rectificării bugetului național, județul Vaslui a mai primit sume defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale în cuantum de 7.393 mii lei.

Din această sumă, s-a propus ca suma de 5.000 mii lei să rămână la dispoziția CJ Vaslui, iar diferența de 2.393 mii lei să fie repartizată următoarelor UAT-uri: Arsura – 200 mii lei; Băcani – 200 mii lei; Gârceni – 300 mii lei; Ivănești – 300 mii lei; Muntenii de Jos – 233 mii lei; Rafaila – 160 mii lei; Roșiești – 300 mii lei; Ștefan cel Mare – 600 mii lei; Vulturești – 100 mii lei.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: