Home » National » Atenție la consumul pe timp de iarnă. Statul oferă suport financiar pentru facturile la gaz și energie electrică doar în anumite condiții

Atenție la consumul pe timp de iarnă. Statul oferă suport financiar pentru facturile la gaz și energie electrică doar în anumite condiții

Locuinţele care consumă între 150 și 1.000 kW de energie electrică și între 100 și 1.000 de metri cubi de gaze naturale, în cele 5 luni ale perioadei 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, vor beneficia de compensări lunare ale facturilor de către stat.

Astfel, potrivit ordonanţei, statul va suporta 21 de bani la electricitate şi 25 la sută din factura la gaze. Schema de compensare se raportează la un preţ de referinţă de 68 de bani pe kilowatt la electricitate – preţul energiei hidro, cea mai ieftină, produsă de Hidroelectrica. La gaze, se compensează 25% din valoarea facturilor lunare, raportat la prețul de referință de 125 lei pe megawatt. Este un preţ apropiat de media celor reglementate înainte de liberalizarea pieței. Tot ce e peste aceste preţuri de referinţă va fi compensat, dar în limitele de consum.

Potrivit specialistilor, chiar şi cu compensarea de către stat, facturile la energie vor fi în această iarnă cu 10 % mai mari la energie electrică şi cu 15 la sută la gaze. Fără compensare, facturile vor fi mai mari cu 20 la sută la curent electric şi cu până la 30 la sută la gaze.

About Axinte Radu Alexandru