Siegfried Mureșan, în plenul Parlamentului European: Soluții la criza energetică europeană: stocuri și achiziții comune de gaz, sprijin financiar pentru consumatorii vulnerabili și întreprinderi, combaterea oricăror manipulări din exterior ale pieței energetice
Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), viceliderul Grupului PPE din Parlamentul European responsabil pentru bugete, a declarat următoarele lucruri la dezbaterea de astăzi din plenul Parlamentului privind creșterea prețurilor la energie:
„Un lucru este clar și este sigur. Criza actuală este îngrijorătoare, afectează cetățenii, afectează întreprinderile europene, în special, întreprinderile mici și mijlocii, care au fost afectate deja de pandemie și de consecințele economice ale pandemiei.
Este în sarcina noastră să ajutăm cetățenii și întreprinderile să depășească această criză a prețurilor în creștere ale energiei. Ce trebuie să facem?
În primul rând, trebuie să identificăm dacă a existat orice manipulare a pieței în Europa în ultimele săptămâni și luni de către actori statali și non-statali. Trebuie să ne asigurăm că niciun actor statal sau non-statal, fie el Rusia, Gazprom sau oricine altcineva, nu manipulează sau influențează prețurile europene la energie. Dacă asta se întâmplă, atunci trebuie să luăm măsuri, atunci sancțiunile sunt, evident, de neevitat împotriva unor astfel de entități, fie ele companii private sau nu.
În al doilea rând, trebuie să înțelegem care sunt cauzele creșterii prețurilor certificatelor UE de comercializare a emisiilor (ETS), care s-au dublat în septembrie, în comparație cu începutul anului.
Care este cauza volatilității, care este cauza creșterii prețurilor ETS, trebuie să înțelegem piața, trebuie să reacționăm.
Acesta este primul set de măsuri pe care trebuie să le luăm.
Trebuie să ne asigurăm că anumite state membre ale Uniunii Europene nu iau măsuri care afectează alte state membre. Când orice stat membru al Uniunii Europene decide să ajute, să sprijine oamenii și întreprinderile dintr-o țară, acest lucru nu trebuie să fie făcut pe seama consumatorilor din orice altă țară.
Trebuie să prezentăm, doamnă comisar, un set de instrumente la nivel european, de măsuri pe care statele membre să le poată lua astfel încât nicio acțiune dintr-un stat membru să nu afecteze acțiunile dintr-un alt stat membru.
În al treilea rând, ne trebuie acțiuni concrete la nivel european. Există o idee pe masă pe care o sprijin, iar aceasta cuprinde o facilitate de stocare comună a gazului și o schemă comună de achiziții publice pentru gaz. Acestea ar trebui mobilizate rapid și cred că noi, aici, în Parlamentul European, dacă această propunere va fi propusă de Comisiei, o putem sprijini.
Apoi, desigur, să întărim siguranța energetică, să reducem dependența energetică.
Și al treilea set de măsuri este un set de măsuri financiare de la nivel european. Spunem «da» tranziției către o economie verde, dar trebuie să ne asigurăm că îi sprijinim pe cei afectați. Oamenii, întreprinderile, în special cei aflați într-o situație vulnerabilă, nu trebuie lăsați singuri să suporte această povară.
La ce mă refer aici, în termen concreți: Fondul Social pentru Climă, așa cum a fost conceput, nu este suficient. Trebuie să creștem Fondul Social de Climă pentru că ceea ce avem acum nu va fi suficient.
Și ultima idee: Comisia întârzie cu propunerile privind resursele proprii. Când le veți prezenta, vă rog să luați în considerare riscurile pentru consumatorii vulnerabili și să permiteți, din resurse proprii, o marjă cu care să putem ajuta, prin intermediul Bugetului UE, consumatori vulnerabili și întreprinderile.”