Home » Local » Ansamblul „Ștefan cel Mare” de la Băcăoani poate salva turismul vasluian aflat în colaps

Ansamblul „Ștefan cel Mare” de la Băcăoani poate salva turismul vasluian aflat în colaps

Pandemia de coronavirus continuă să afecteze sever activitățile din turism. Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Vaslui, numărul turiştilor cazaţi, (sosirile) în judeţ, în luna iulie 2021, a fost de 4.062, înregistrându-se 6.433 de înnoptări. Spre comparație, în luna iulie 2020 se înregistrau următoarele valori: 2351 sosiri şi un număr de 3080 de înnoptări. Conform acelorași date statistice, indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 26,9% în iulie 2021 şi 17,2% in iulie 2020.

Săptămâna trecută, în Sala Mare a Palatului Administrativ Vaslui, a avut loc conferința de lansare a proiectului „Pe urmele lui Ștefan cel Mare”. La eveniment au luat parte reprezentanți ai Consiliului Județean (CJ) Vaslui, Instituției Prefecturii Vaslui, Consiliului Raional Hîncești, Muzeului Județean Vaslui etc.

„Prin acest proiect am realizat un lucru foarte important. Avem ani de căutări pentru rezolvarea problemei ansamblului de la Muntenii de Jos. Prin două proiecte vom da o nouă viață acestui ansamblu monumental. Pentru a face turism trebuie să avem ce să vizităm, să avem puncte de interes pentru cei care trec pe meleagurile noastre”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

Valoarea proiectului „Pe urmele lui Ștefan cel Mare” este de 1.651.344 euro, din care 1.476.597 euro – valoarea finanțării nerambursabile și 174.747 euro valoarea contribuției totale a partenerilor proiectului.

Județul Vaslui a depus în luna mai 2018 proiectul, în cadrul Programului Operațional Comun România- Republica Moldova 2014-2020. În data de 12 octombrie 2020 a fost primită din partea Comisiei de selecție scrisoarea finală de confirmare a aprobării proiectului și a obținerii finanțării solicitate.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: