Home » Agricultura » Apicultorii vasluieni au căzut examenul la recoltarea de propolis, ceară și venin de albine

Apicultorii vasluieni au căzut examenul la recoltarea de propolis, ceară și venin de albine

Apicultorii vasluieni recoltează cantități tot mai mici de lăptișor de matcă, propolis, polen, ceară sau venin de albine. Vasile Puf, președintele Asociației Crescătorilor de Albine Vaslui, a spus că la nivel național este o penurie de propolis, iar apicultorii locali ar trebuie să își diversifice producția.

„În urma recoltării acestor produse câștigurile apicultorilor sunt mai mici. Crescătorii de albine ar trebuie să se specializeze pe anumite produse, mai ales pe lăptișorul de matcă și venin de albine. Însă propolisul poate fi recoltat de orice apicultor. În toate discuțiile pe care le-am avut cu apicultorii eu am sugerat să își diversifice producția, pentru că acest lucru aduce plus valoare”, a spus Vasile Puf.

Dacă la aceste produse apicultorii locali nu au rezultate foarte bune, la mierea de albine recolta din acest an este peste așteptări. După culesul la salcâm, teiul a produs o mare surpriză pentru apicultori, având o secreție deosebită de nectar. În paralel, și vremea a ținut cu apicultorii, fiind înregistrate temperaturi prielnice pentru secreția de nectar, dar și pentru zborul familiilor de albine. În ceea ce privește prețurile, un kilogram de miere de salcâm costă 25 de lei, la tei prețul unui kilogram de miere este de 15 lei, iar kilogramul de miere polifloră ajunge la 10 lei.

Apicultorii vasluieni au avut posibilitatea să depună cereri de plată pentru accesarea Programului Naţional Apicol, până la data de 31 iulie 2021. Valoarea sprijinului financiar alocat în anul 2021 pentru Programul Național Apicol este de 51.128 mii lei. Plata ajutorului financiar se va efectua de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Scopul programului este de îmbunătățire a producției și comercializării produselor apicole prin acordarea de sprijin financiar apicultorilor pentru decontarea analizelor fizico-chimice care să ateste calitatea mierii.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: