Home » National » Un studiu realizat în Franța arată că vaccinul împotriva COVID-19 reduce cu 90% riscul de spitalizare şi de deces

Un studiu realizat în Franța arată că vaccinul împotriva COVID-19 reduce cu 90% riscul de spitalizare şi de deces

Un amplu studiu realizat în Franța, demonstrează că vaccinarea împotriva COVID-19 reduce cu 90% riscul de spitalizare şi de deces şi este eficientă şi împotriva variantei Delta.

„Persoanele vaccinate au un risc de 9 ori mai scăzut de a fi spitalizate sau de a muri din cauza COVID-19 decât persoanele nevaccinate”, a explicat pentru AFP epidemiologul Mahmoud Zureik, directorul structurii Epi-Phare, care reuneşte Asigurările de Sănătate (Cnam) şi Agenţia pentru medicamente (ANSM).

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii Epi-Phare au comparat datele a 11 milioane de persoane vaccinate cu vârsta de peste 50 de ani cu cele a 11 milioane de persoane nevaccinate din aceeaşi grupă de vârstă, într-o perioadă cuprinsă între 27 decembrie 2020 (începutul campaniei de vaccinare în Franţa) şi 20 iulie 2021.

Începând din a 14-a zi după administrarea celei de-a doua doze, cercetătorii au observat că există o oarecare reducere a riscului de spitalizare de peste 90%.  Observaţia se aplică vaccinurilor Pfizer/BioNtech, Moderna şi AstraZeneca.

Pentru a identifica impactul variantei Delta, în prezent dominantă, cercetătorii au estimat într-o manieră specifică reducerea riscului de spitalizare în cursul perioadei când aceasta a luat amploare în Franţa, începând din 20 iunie (deci cu o lună înainte de sfârşitul studiului).

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: