Home » Local » Acțiune desfășurată de către polițiștii rutieri vasluieni pentru siguranța traficului rutier

Acțiune desfășurată de către polițiștii rutieri vasluieni pentru siguranța traficului rutier

În perioada 11-17.10 a.c. sunt organizate activități de control în trafic, la nivel național, sub egida Organizațiilor Polițiilor Rutiere din Europa. În acest context, la nivelul județului Vaslui, se află în desfășurare acțiunea Truck&Bus, în cadrul căreia polițiștii rutieri vasluieni, în colaborare cu inspectori din cadrul I.S.C.T.R, verifică următoarele tipuri de autovehicule:

– cele destinate transportului public de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri;

– cele destinate transportului de marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3.5 tone.

 

Principalele obiectivele ale acțiunii sunt următoarele:

– verificarea respectării perioadelor de conducere, a pauzelor şi perioadelor de odihnă, de către conducătorii autovehiculelor şi existenţa atestării metrologice a aparaturii tahograf;

– legalitatea tipului de transport, sub aspectul autorizării, efectuat prin curse regulate şi ocazionale;

– deţinerea documentelor necesare efectuării transportului public de persoane/marfă de către operatorul de transport şi de conducătorul auto;

– verificarea respectării traseului şi a graficului de circulaţie cu opririle aferente;

– respectarea capacităţii maxime de încărcare ale autovehiculelor de transport persoane, avându-se în vedere situaţiile în care persoanele sunt transportate în picioare;

Se va acorda o atenţie sporită asupra elementelor privind siguranţa circulaţiei: starea psiho-fizică a conducătorilor auto, verificarea alcoolscopică a tuturor conducătorilor de autovehicule care efectuează acest gen de transport, respectarea limitelor legale de viteză pe diferite categorii de drumuri, valabilitatea inspecţiei tehnice periodice a autovehiculului.

Totodată, polițiștii rutieri verifică modul în care conducătorii autovehiculelor care efectuează transport de persoane, respectiv pasagerii acestora, respectă prevederile Legii 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei Covid-19.

dreptului de a conduce pentru 90 zile, pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care efectuează transport de marfă sub influența băuturilor alcoolice.

 

Recomandăm conducătorilor care efectuează transport de persoane/transport de marfă:

– să nu conducă sub influența băuturilor alcoolice/substanțelor psihoactive;

– să respecte timpii de odihnă atunci când efectuează activități de transport;

– să dețină documentele prevăzute de legislația incidentă domeniului transporturilor.

Pentru conducătorii care efectuează transport de persoane, să poarte masca de protecție atunci când transportă pasageri și să respecte măsurile de protecție stabilite de lege.

Acest tip de activități sunt organizate în permanență de către Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, în vederea reducerii riscului rutier în rândul participanților la trafic și menținerii unui climat de siguranță rutieră pe drumurile publice din județul Vaslui.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: