Home » National » Marius Bodea (Senator USR PLUS): O combinație letală: curentul antivaccinist și colapsul sistemului medical

Marius Bodea (Senator USR PLUS): O combinație letală: curentul antivaccinist și colapsul sistemului medical

Pe 10 octombrie, presa internațională a transmis un reportaj despre „al patrulea val catastrofic de COVID-19, care face ravagii în România”. Țara noastră a ajuns subiect de știri la nivel mondial în pandemie, așa cum a fost Italia la începutul acestei crize sanitare mondiale, urmată de Brazilia sau India.

Diferența majoră, totuși, vine din faptul că cele trei au fost lovite din plin de coronavirus când încă nu exista un scut protector, care să diminueze numărul de pacienți în stare gravă, adică un vaccin anti COVID-19.

România este una dintre țările norocoase de pe planetă care a primit încă de la începutul anului, nu doar unul, ci chiar patru tipuri de vaccin. Am avut suficient timp și instrumentele medicale necesare să controlăm valul al patrulea.

Un val pe care specialiștii l-au anticipat. Au știut că va veni nu pentru că este o conspirație la mijloc, așa cum cred românii sceptici, inundați în marea lor majoritate cu știri false, ci pentru că, științific, apariția unei tulpini mai contagioase era inevitabilă în condițiile în care imunitatea de turmă era greu de atins în câteva luni, la nivel mondial.

Așadar, ceea ce se întâmplă acum în România putea fi evitat, dacă în timpul primăverii și al verii s-ar fi vaccinat cât mai mulți români.

Din păcate, nu au făcut-o destui, fie pentru că nu cred în COVID-19, ca și cum dacă nu crezi într-o boală nu te va afecta, fie pentru că se tem de vaccinul împotriva infecției, fie pentru că nu au încredere în autorități și, în final, pentru că nici autoritățile nu au impus restricții care să fie evitate prin vaccinare.

Acest cocktail periculos ne-a adus unde suntem azi. Cu peste 15.000 de infectări și cu sute de morți pe zi, fără locuri la terapie intensivă și cu 15.000 de persoane internate în stare gravă în spital.

Cel mai trist este că valul al 4-lea, mult mai contagios, îi afectează tocmai pe cei care nu cred în tulpina Delta sau în vaccin. Peste 92% dintre decesele înregistrate în septembrie în rândul pacienților cu COVID-19 au fost al unor persoane nevaccinate.

În aceste condiții, sistemul sanitar românesc, prost administrat 30 de ani și aflat într-o situație dificilă încă dinainte de pandemie, este pe cale a se prăbuși. Cadrele medicale sunt epuizate, spitalele sunt împinse dincolo de limita de siguranță, medicamentele necesare tratamentului se găsesc cu greutate.

Din păcate pentru România, în nici un stat al lumii curentul antivaccinist și conspiraționist nu a fost dublat de colapsul sistemului sanitar și de eșecul campaniei de vaccinare.

Suntem unici în lume, așa cum tânjim mereu, dar nu într-un sens bun de data aceasta. Trăim o catastrofă umanitară, care putea fi evitată prin puțină înțelepciune și micul efort de a te vaccina.

Suntem obsedați de imaginea noastră în străinătate. Ei bine, tocmai ne-am făcut de râs, pentru că, așa cum notează presa internațională, „sistemul de sănătate al României se apropie de prăbușire”, pe fondul celei mai slabe campanii de vaccinare din Europa.

E frumos așa, patrioților?

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: