Home » Local » Amenzi grele pentru munca la negru!

Amenzi grele pentru munca la negru!

În luna septembrie inspectorii de muncă din cadrul compartimentelor control muncă nedeclarată și control relații de muncă, la dispoziția Inspecției Muncii au efectuat acțiuni de prevenire și control împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, ai Direcției de Sănătate Publică, ai Direcției Sanitar Veterinare și Siguranței Alimentelor Vaslui și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui, având ca obiectiv principal verificarea modului de respectare de către angajatori și salariații acestora a prevederilor Legii nr. 55/2020 – privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și HG nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia  pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Acțiunile comune s-au desfășurat în zilele de vineri, sâmbăta și duminică sub coordonarea Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui și au vizat în principal locațiile aglomerate: restaurantele, barurile, cluburile, cafenelele, hotelurile, motelurile și pensiunile cu terase, piețele agroalimentare, centrele comerciale și sălile de jocuri din județul Vaslui.

De asemeni, inspectorii de muncă au continuat activitatea de control având ca obiective principale identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarata, verificarea modului de respectare a prevederilor legale din domeniul relațiilor de muncă: timp de muncă și repaus, salarizare, contracte de muncă – încheiere, modificare, suspendare și încetare, ș.a.

În luna septembrie, în domeniul relațiilor de muncă la nivelul județului Vaslui au fost efectuate un număr de 100 de controale la 100 de angajatori. Din cele 100 de controale efectuate, 96 de controale au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei.

Sancţiuni aplicate

Sancţiuni pentru munca nedeclarată

În acest context în luna septembrie au fost identificați 7 angajatori care foloseau muncă nedeclarată. Au fost identificate 13 de persoane care prestau muncă nedeclarată.  Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru muncă nedeclarată în luna august a fost de 260.000 lei.

În luna septembrie, în domeniul relațiilor de muncă în total au fost aplicate 18 de sancțiuni contravenționale, din care 10 amenzi în valoare de 278.000 lei. Au fost trasate un număr de 169 măsuri.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:

In luna septembrie 2021, inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate şi Sănătate în Muncă au efectuat vizite de inspectie la 24 angajatori şi au încheiat 24 procese verbale de control, fiind constate un număr de 29 de neconformităţi.

Sancţiuni aplicate

Pentru neregulile constatate au fost sanctionaţi un număr de 14 angajatori, fiind aplicate 27 sancţiuni contravenţionale cu avertisment şi 2 sancţiuni contravenţionale cu amendă, în valoare de 10.000 lei.

Comunicare, cercetare accidente de muncă şi incidente periculoase

În luna septembrie au fost comunicate de angajatori, 3 evenimente, în care au fost implicaţi lucrători.

”Acțiunile de control pentru depistarea cazurilor de muncă nedeclarată vor rămâne o constantă a tuturor campaniilor naționale ale Inspecției Muncii, întrucât reprezintă în continuare o practică frecventă, ceconstituie un fenomen extrem de nociv, având în vedere consecințele sociale și economice pe care le produce: persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială, lucrează în condiții precare și cu multiple riscuri pentru sănătate, nu are siguranța plății muncii prestate, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului care, la rândul lui, este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele prejudicii produse de acesta”, a spus Gheorghe Chirvase, inspector șef al ITM Vaslui.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: