Home » Administratie » Drumuri distruse, primari disperați! Banii pe calamități încă nu au venit la UAT-uri

Drumuri distruse, primari disperați! Banii pe calamități încă nu au venit la UAT-uri

de Dănuț CIOBANU 

Primarii încă așteaptă banii alocați pentru calamități în cursul lunii septembrie 2021. În total, județul Vaslui a primit 13 milioane de lei pentru refacerea infrastructurii afectate de calamitățile naturale din luna iunie a acestui an. Edilii se întreabă dacă vor mai avea timp să repare drumurile distruse de ploile torențiale până la sfârșitul anului. În total, 26 de UAT-uri au primit fonduri pentru reabilitarea drumurilor.

Banii alocați de Guvernul României UAT-urilor pentru calamitățile naturale din acest an încă nu au ajuns în teritoriu. Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu și președintele Asociației Comunelor din România – Filiala Vaslui, a precizat că sunt informații potrivit cărora banii vor ajunge la primării în cursul lunii octombrie. Județul Vaslui a primit suma de 13.013.000 lei pentru refacerea infrastructurii afectate de calamitățile naturale din luna iunie a acestui an.

„E o situație dificilă. Trebuia făcută o rectificare de către Guvern. Mai sunt proiecte începute și neterminate. De exemplu, nu s-au virat creditele pentru situații de urgență, pentru calamitățile pentru care s-au repartizat banii. Vom termina până la sfârșitul anului să punem piatră acolo unde s-au stricat drumurile?! Sunt întrebări la care trebuie un răspuns”, a spus Neculai Moraru.

Guvernul României a aprobat în ședința din data de 17 septembrie 2021, o hotărârea privind alocarea a 377.213.000 de lei din Fondul de intervenție la dispoziţia Guvernului, pentru unităţi administrativ-teritoriale afectate de calamități. Banii au fost transferați în vederea refacerii unor utilități, obiective sociale, apărări de maluri, drumuri județene, poduri/podețe/punți pietonale, străzi/drumuri comunale/drumuri sătești/ulițe. Sumele virate în teritoriu au fost stabilite în baza evaluărilor făcute de către autoritățile administrației publice locale, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi de către Instituţia Prefectului.

În total, 26 de UAT-uri au primit fonduri printre care se numără comunele Zorleni cu 354.000 lei, Vinderei – 324.000 lei, Roșiești – 660.000 lei, Grivița – 425.000 lei, Perieni – 405.000 lei, Epureni – 501.000 lei. De asemenea, orașul Murgeni a primit suma de 487.000 lei, iar Consiliul Județean (CJ) Vaslui suma de 4.741.000 lei.

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: