Home » National » Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității „Ştefan cel Mare” Suceava a sărbătorit Ziua Mondială a Alimentației

Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității „Ştefan cel Mare” Suceava a sărbătorit Ziua Mondială a Alimentației

Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității „Ştefan cel Mare” Suceava a organizat, pe 13 octombrie 2021, în avans, un eveniment pentru marcarea Zilei Mondiale a Alimentației. În acest an am avut plăcerea să îl avem ca invitat pe domnul prof. univ. dr. Vania ATUDOREI care a susținut o prelegere despre microorganismele utile și patogene în produse alimentare. Domnul prof. ATUDOREI a captivat auditoriul cu o scurtă istorie a clasificării microorganismelor, evoluția cunoașterii în identificarea și cuantificarea încărcăturii microbiene din produsele alimentare, dar și cu informații legate de monștri sacri ai științei precum Louis Pasteur și Robert Koch.

Printre numeroasele sfaturi date de Prof. Vania Atudorei studenților se remarcă următoarele: „Cea mai rentabilă investiție posibilă este în educație! un leu investit în educație, produce (desigur, în timp) 8 lei!, iar știința este singurul aspect care, prin împărțire, nu scade ci sporește, pentru că este dată mai departe de către fiecare persoană care o primește”.

 

Experienţa profesională a renumitului profesor cercetător este una impresionantă, îndeplinind de-a lungul carierei sale numeroase înalte responsabilități în domeniul cercetării științifice:

-Director General al Companiei Farmaceutice STERIGEN – Upton, Gubca, Canada;

– Profesor titular în Tehnologii de fabricarea medicamentelor – Colegiul Gerald – Godin, Montreal, Canada;

– Profesor de Tehnologii agroalimentare la Universitatea Guelph – campusul Alfred, provincial Ontario;

– Director de Laborator de Microbiologie, Bodycote Canada-Laval;

– Director de Laborator de MICROBIOLOGIE – NEOPHARM, CANADA – BLAINVILLE;

– Director de Laborator de Microbiologie – Biopharm Canada – Laval;

– Director adjunct de Laborator de Microbiologie – Spitalul General Delemont, Jura, Elveţia;

– Microbiolog Şef în Ministerul Mediului, Oficiul Apelor şi Protecţia Naturii -Jura,Elveţia;

– Şef de Laborator Microbiologie – Uzina de Medicamente Terapia, Cluj-Napoca, România;

–  Expert internaţional ONU şi Banca Mondială pentru ţări din Africa – ACDI – Agenţia Canadiană de dezvoltare Internaţională : (Maroc, Mauritania, Senegal);

–  Fondator al Asociaţiei AZP Canada pentru companiile farmaceutice, prim- Vice Preşedinte.

 

Ziua mondială a alimentaţiei este sărbătorită în fiecare an, la data de 16 octombrie.

Decizia de a marca Ziua mondială a alimentaţiei la 16 octombrie a fost luată în cadrul celei de-a XX-a sesiuni a Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), care s-a desfăşurat la Roma, în perioada 10-28 noiembrie 1979, data de 16 octombrie reprezentând ziua înfiinţării FAO în 1945, la Quebec (www.fao.org).

Scopul instituirii acestei zile este acela de a creşte gradul de conştientizare asupra problemelor alimentare ce pot apărea pe termen lung, de a promova solidaritatea naţională şi internaţională în lupta împotriva foametei, a malnutriţiei şi a sărăciei, de a încuraja o atenţie sporită asupra producţiilor agricole, de a promova un transfer de cunoştinţe, dar şi de echipamente către ţările în curs de dezvoltare, mai ales în sprijinul micilor fermieri, de a încuraja cooperarea economică şi tehnică între ţările în curs de dezvoltare în domenii precum agricultură, silvicultură, piscicultură, nutriţie şi dezvoltare rurală.

Adunarea Generală a ONU a ratificat această decizie la 5 decembrie 1980 şi a cerut guvernelor şi organizaţiilor internaţionale, naţionale şi locale să celebreze în fiecare an Ziua mondială a alimentaţiei, care a fost marcată pentru prima dată în 1981.

Ziua mondială a alimentaţiei este marcată în circa 130 de state ale lumii, iar în România a fost instituită, prin Legea nr 47/2016, Ziua naţională a alimentaţiei şi a combaterii risipei alimentare la aceeaşi dată.

 

About Axinte Radu Alexandru