Home » Local » Atenție pensionari! Într-o singură lună au fost evaluate peste 12.000 de dosare de pensie

Atenție pensionari! Într-o singură lună au fost evaluate peste 12.000 de dosare de pensie

de Dănuț CIOBANU 

Acțiunea de evaluare a dosarelor de pensie de la Casa Județeană de Pensie Vaslui se desfășoară într-un ritm alert. Zilnic, specialiștii angajați pentru această activitate finalizează 1.000 de dosare, care sunt semnate, parafate și raportate datele în arhivă. Din prima tranșă de 25.000 de dosare care trebuie evaluate (Vaslui – 14.900 dosare și Bârlad 9.700 de dosare) au fost analizate 12.256 de dosare, ceea ce reprezintă un procent de 55%.

La Casa Județeană de Pensii (CJP) Vaslui au fost evaluate 8.149 dosare de pensie, iar la Casa Locală de Pensii Bârlad 4.107 dosare. Isabel Bogdan, directorul CJP Vaslui, a precizat că într-o singură lună noii angajați au evaluat circa 4.000 de dosare de pensie.

„Sunt foarte mulțumit de activitatea prestată de persoanele care au fost angajate. În acest ritm de lucru, nu vom avea probleme pentru a finaliza acțiunea în termenul stabilit. Aceasta activitate nu este o recalculare a pensiilor, ci o evaluare a dosarelor în vederea preluării unor date într-un program informatic. Ulterior, din luna ianuarie 2023, vom vedea care este formula de calcul pentru recalcularea pensiilor și se vor da banii la pensionari”, a spus Isabel Bogdan.

Din cursul lunii septembrie 2021 a început lucrul la CJP Vaslui personalul angajat pentru evaluarea dosarelor de pensie. În urma organizării concursului de angajare au fost primite la instituție 19 persoane, din care 12 persoane lucrează la sediul instituției din Vaslui, iar 7 persoane la Centrul Local Bârlad. Angajările s-au făcut pentru o perioadă determinată, până la data de 31 decembrie 2022. În total, trebuie evaluate peste 80.000 de dosare.

Evaluarea constă în introducerea datelor din dosarele de pensie într-o aplicație electronică unică, care va cuprinde toate informațiile stocate în sistem. Sunt introduse în sistem și situațiile unor persoane care au documente referitoare la unele sporuri, dar care nu au fost valorificate. Se preconizează că evaluarea tuturor dosarelor va fi realizat într-un an și jumătate.

Ulterior, în baza noii legi a pensiilor se va putea trece la operațiunea de recalculare. Practic, în acel moment se va pune problema creșterii cuantumului  pensiilor, însă evaluarea dosarelor va permite ca între pensionari să nu mai fie diferențe mari în ceea ce privește valoarea pensiilor încasate.

În județul Vaslui sunt înregistrați în total 92.988 pensionari, care încasează o pensie medie de 1.068 de lei. Un număr de 81.709 pensionari sunt de stat și au o pensie medie de 1.138 lei. În schimb, cei 11.279 pensionari din agricultură beneficiază de o pensie medie de numai 558 lei.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: