Home » Local » Județul Vaslui intră pe lista de „Screening TB”, depistarea activă a tuberculozei* 20 de comune vasluiene vor beneficia de serviciile medicale ale caravanei mobile de analiză gratuită a sănătății plămânilor

Județul Vaslui intră pe lista de „Screening TB”, depistarea activă a tuberculozei* 20 de comune vasluiene vor beneficia de serviciile medicale ale caravanei mobile de analiză gratuită a sănătății plămânilor

Banca, Dragomireşti, Griviţa, Hoceni, Iana, Lunca Banului, Bogdănești, Puieşti, Pungeşti, Soleşti, Oșesti,  Ştefan cel Mare, Vetrișoaia, Vinderei, Zorleni, Berezeni, Fălciu, Șuletea, Fruntișeni și Gherghești sunt comunele unde caravana de depistare activă a tuberculozei se va afla începând de luni, 18 octombrie 2021  în cadrul proiectului ”Screening TB”. Acest proiect este derulat cu fonduri europene de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București și partenerii săi, prin intermediul cărora sunt puse la dispoziția persoanelor care trăiesc în zonele rurale, servicii medicale gratuite de sănătate a plămânilor în vederea depistării tuberculozei.

Comunele din județul Vaslui selectate pentru a face parte din acest proiect sunt cele în care au fost înregistrate cazuri noi de tuberculoză în ultimii ani. Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în Vaslui este de 51,8 cazuri la suta de mii de locuitori.

Vaslui este al 18-lea județ unde ajunge caravana ”Screening TB” de la demararea programului de screening a tuberculozei în urmă cu doi ani. Argeș, Giurgiu, Ilfov, Ialomița, Teleorman, Dâmbovița, Galați, Tulcea, Bacău, Neamț, Iași, Botoșani, Suceava, Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud și Sălaj sunt județele unde se desfășoară ori s-a încheiat deja programul de depistarea activă/screening a tuberculozei.

Caravana ”Screening TB” va rămâne  până la sfârșitul lunii ianuarie 2022 în județul Vaslui și va asigura accesul populației facil, aproape de casă, la consultațiile medicale gratuite puse la dispoziție în cabinetul mobil. Acest cabinet mobil este, în fapt, o camionetă modernizată, dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

Caravana “Screening TB” face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426  – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București și a partenerilor săi, cu sprijinul Ministerului Sănătății.

„Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei – declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

Valul 4 al pandemiei ne ridică serioase probleme în programarea activităților caravanei, dar tocmai aceste condiții speciale fac mai important accesul populației vasluiene la un serviciu gratuit pentru care nu trebuie să iasă din localitatea de domiciliu, nici să se expună riscurilor pandemice dintr-un spital mare. Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat pacienților cu alte suferințe în afara infecției cu SARS-COV-2, în condițiile în care diagnosticarea și tratamentul au devenit mult mai dificile de la declanșarea crizei pandemice,  face ca prezența caravanei Screening TB să fie un sprijin real în aceste comunități.

 

Mobilizarea populației pentru participarea la screeningul gratuit al tuberculozei se realizează cu ajutorul Direcției de Sănătate Publică Vaslui, a autorităţilor locale, a rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali) și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Prefecturii județului Vaslui, precum  și al reprezentanților locali ai Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei – PNPSCT. „Tuberculoza continuă să rămână o problemă  de sănătate publică atât la nivelul țării cât și a județului nostru. Salutăm prezența în Vaslui, în mediul rural, a caravanei de screening Tb mai ales în zonele izolate de  unde populația accesează dificil serviciile de sănătate. Vom sprijini, prin intermediul rețelei de asisțență medicală comunitară, acest demers care ne așteptăm să crească accesibilitatea populației din mediul rural la servicii esențiale de sănătate.” ne precizează Ofelia Pais, Coordonator județean asistență medicală comunitară, DSP Vaslui

Mai multe informații despre ce este tuberculoza și proiectul ”Screening TB” găsiți și pe site-ul www.screeningtb.ro

În judeţul Vaslui, activităţile de informare şi suport în comunități sunt realizate de Fundația Centrul Pentru Politici și Servicii de Sănătate, partener al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” în acest proiect.

Pacienții diagnosticați ulterior cu tuberculoză vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru pacienții diagnosticați cu tuberculoză ce au situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Proiectul POCU/4.9/225/117426 „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” cu implementare la nivel național, are o perioadă de derulare de cinci ani, 2018 – 2023, fiind axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” – cod SMIS 2014+: 117426 este cofinanțat din Programul  Operațional Capital Uman 2014-2020.

 Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 68.369.935,23 lei (aproximativ 14,4 milioane de euro).

 Proiectul este implementat de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în parteneriat cu:

  • Asociația Română Anti-SIDA (ARAS)
  • Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA)
  • Fundația Romanian Angel Appeal- Apelul Îngerului Român
  • Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS)
  • Asociația SamuSocial din România
  • Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR)

 

Acest proiect este parte integrantă din Strategia Națională de Control al Tuberculozei.

Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” București  este cea mai prestigioasă instituție medicală din România, cu tradiție în depistarea și tratarea bolilor pulmonare și în implementarea strategiei naționale de supraveghere și control al tuberculozei.

Fundaţia Centrul pentru Politici si Servicii de Sănătate din Bucureşti – CPSS are experiență în peste 100 de proiecte și programe dintre care unele dedicate domeniului instruirii personalului socio-medical cu finanțare internă și internațională.

Federația Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor afectate HIV/SIDA – UNOPA are o experiență de peste 17 ani în implementarea de proiecte adresate populației vulnerabile, pacienți cu HIV/SIDA și tuberculoză.

Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR – are experiență îndelungată în furnizarea de servicii de sprijin socio-medical pentru pacienții cu tuberculoză.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: