Prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al UE, România beneficiază de 200 de concentratoare de oxigen din Olanda, 50 de concentratoare de oxigen din Polonia și 5.200 de flacoane de anticorpi monoclonali din Italia. În plus, 15 ventilatoare și opt  concentratoare de oxigen vor fi aduse din Danemarca. Tot în urma activării mecanismului, Ungaria s-a oferit să trateze 50 de pacienți români bolnavi de Covid, care necesită îngrijire în secțiile ATI.

Confom declarațiilor lui Raed Arafat, sunt în desfășurare procedurile de transfer și preluare din Germania a 12 mii de doze de anticorpi monoclonali, iar din Elveția, de la firma Roche, urmează să fie livrate 5.670 de flacoane de Tocilizumab. În plus, OMS va trimite 200 de concentratoare de oxigen, iar Republica Moldova s-a oferit să trimită 20 de cadre medicale care se vor deplasa la Iași, la Spitalul Lețcani.

„UE este alături de România, întrucât COVID-19 continuă să reprezinte o amenințare la adresa vieții umane și pune o presiune extremă asupra sistemului de sănătate. Aș dori să le mulțumesc Danemarcei, Italiei, Poloniei și Țărilor de Jos pentru că au acordat rapid asistență României. România a fost un membru foarte activ al familiei de protecție civilă din UE, oferindu-le asistență altor țări pe toată durata pandemiei. Cele mai recente livrări către România demonstrează că solidaritatea UE funcționează în mod reciproc”, a declarat Janez Lenarčič, comisarul european pentru gestionarea crizelor.