Home » Local » Județul Vaslui intră pe lista de „Screening TB”, depistarea activă a tuberculozei

Județul Vaslui intră pe lista de „Screening TB”, depistarea activă a tuberculozei

Banca, Dragomireşti, Griviţa, Hoceni, Iana, Lunca Banului, Bogdănești, Puieşti, Pungeşti, Soleşti, Oșesti,  Ştefan cel Mare, Vetrișoaia, Vinderei, Zorleni, Berezeni, Fălciu, Șuletea, Fruntișeni și Gherghești sunt comunele unde caravana de depistare activă a tuberculozei se va afla începând de luni, 18 octombrie 2021  în cadrul proiectului ”Screening TB”. Acest proiect este derulat cu fonduri europene de Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București și partenerii săi, prin intermediul cărora sunt puse la dispoziția persoanelor care trăiesc în zonele rurale, servicii medicale gratuite de sănătate a plămânilor în vederea depistării tuberculozei.

Comunele din județul Vaslui selectate pentru a face parte din acest proiect sunt cele în care au fost înregistrate cazuri noi de tuberculoză în ultimii ani. Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în Vaslui este de 51,8 cazuri la suta de mii de locuitori.

Vaslui este al 18-lea județ unde ajunge caravana ”Screening TB” de la demararea programului de screening a tuberculozei în urmă cu doi ani. Argeș, Giurgiu, Ilfov, Ialomița, Teleorman, Dâmbovița, Galați, Tulcea, Bacău, Neamț, Iași, Botoșani, Suceava, Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud și Sălaj sunt județele unde se desfășoară ori s-a încheiat deja programul de depistarea activă/screening a tuberculozei.

Caravana ”Screening TB” va rămâne  până la sfărșitul lunii ianuarie 2022 în județul Vaslui și va asigura accesul populației facil, aproape de casă, la consultațiile medicale gratuite puse la dispoziție în cabinetul mobil. Acest cabinet mobil este, în fapt, o camionetă modernizată, dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

Caravana “Screening TB” face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426  – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București și a partenerilor săi, cu sprijinul Ministerului Sănătății.

“Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei” – declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: